Meubelen

Optimaal gebruik maken van de ruimte in huis? Zo doe je het

Optimaal gebruik maken van de ruimte in huis? Zo doe je het
Heb jij soms ook het gevoel alsof je geen overzicht meer hebt in huis? Misschien is het die rommelige kast die uitpuilt, of de stapels papierwerk die je woonkamer over lijken te nemen. Wil je de ruimte in je huis optimaal benutten? Het hebben van grote meubels en volle kasten die misschien net niet helemaal in de ruimte passen, kunnen soms erg onhandig zijn en voor veel onrust zorgen. Door de juiste meubels te kiezen kun je de ruimte maximaliseren. Zo kun je voor een ruime kledingkast kiezen die perfect in de slaapkamer past of een comfortabele hoekbank voor in de woonkamer. Zorg ervoor dat geen enkele ruimte onbenut blijft. Hoe je optimaal gebruik kan maken van de ruimte in je huis, lees je hier.

Ruim regelmatig op

Ga regelmatig eens door je spullen en kijk eens goed naar wat je hebt. Beslis wat je écht nodig hebt en wat er weg kan. Heb je bijvoorbeeld echt vijf serviessets nodig, of zouden twee ook voldoende zijn? Doe dus weg wat je niet meer nodig hebt of nauwelijks gebruikt. Plan indien nodig elke week even wat tijd in om op te ruimen en te organiseren. Dit hoeft helemaal niet lang te duren, maar als je het met regelmaat doet, zul je zien dat je huis netjes en opgeruimd blijft.

Daarnaast is het ook handig om te investeren in wat handige opbergbakken en etiketten, zodat je alles makkelijk op de juiste plek kan terugzetten. Zo zorg je er ook voor dat alles een functie heeft en voorkom je dat je allerlei onnodige dingen in die ene keukenla gooit die altijd al propvol zit. Door te organiseren kun je de essentiële opbergruimte optimaal benutten. Je zult echt verbaasd zijn hoeveel gemakkelijker het is om dingen terug te vinden!

Optische illusie

Als je in een wat kleiner huis woont, weet je hoe belangrijk het is om elke vierkante centimeter zo goed mogelijk te benutten. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige trucs die je kunnen helpen om de ruimte optisch groter te laten lijken. Zodat je een ruimer en rustiger gevoel krijgt in huis.

Je creëert optisch meer ruimte door lichte kleuren te gebruiken. Natuurlijke tinten op de muur reflecteren het zonlicht dat van buiten komt en laat de ruimte daardoor groter lijken. Uiteraard is veel licht ook belangrijk, dus hang geen dichte rolgordijnen voor je raam, maar ga voor een semi-transparante stof. Ook verticale lijnen werken goed voor de optische illusie, dus ga lekker de hoogte in met de kasten.

Maak gebruik van multifunctionele meubels

Een andere manier om optimaal gebruik te maken van de ruimte die je hebt, is het investeren in multifunctionele meubels. Een klassiek voorbeeld is de poef. Die kan gebruikt worden als voetensteun, salontafeltje, maar ook als extra zitplaats als er visite komt. En dan is er natuurlijk ook nog een midden hoogslaper, waarbij je een comfortabel bed en kastruimte in een hebt.

Door voor multifunctionele meubels te kiezen, kun je zowel ruimte als geld besparen. Bovendien heb je dan minder meubelstukken om af te stoffen en schoon te maken. Dat scheelt ook weer iets in het huishoudelijk werk.
Dus als je de volgende keer nieuwe meubels gaat kopen, bedenk dan hoe je ze voor meer dan één doel kan inzetten.

Naast multifunctionele meubels zijn op maat gemaakte meubels ook ideaal om de ruimte optimaal te benutten. Zo kun je bijvoorbeeld een op maat gemaakte kast kiezen, die precies in de hoek van de kamer valt. Het is een geweldige manier om de ruimte in je huis te maximaliseren. Bovendien kan een op maat gemaakt meubel zo ontworpen worden dat hij echt in elke ruimte past, hoe klein en onhandig ook.

Ook interessant