Ontwerp van pritzker prize winnaar op Nieuw Zuid krijgt vorm

  BE   27 september 2022 Bron: Brum Smith
Ontwerp van pritzker prize winnaar op Nieuw Zuid krijgt vorm
Laurien Leemans, projectleider Triple Living
Japans architect Shigeru Ban behoort tot het selecte clubje van architecten die de Pritzker Prize in ontvangst mochten nemen, een award die gekend staat als de Nobelprijs van de architectuur. Opdrachtgevers van over de hele wereld staan in de rij om met hem samen te werken. Maar Shigeru Ban koos Triple Living en Nieuw Zuid voor zijn eerste en enige residentiŽle project in BelgiŽ. Het bijzondere ontwerp begint nu ook echt te leven, want de werken aan de houten woontoren zijn gestart.

Het imposante bouwwerk op Nieuw Zuid kreeg de naam BAN, vernoemd naar zijn bedenker. BAN bestaat uit een rijzige woontoren met 25 verdiepingen en een lagere plint, met daarnaast nog een apart gebouw, samen goed voor 295 woonunits. De Japans geÔnspireerde binnentuin van 6.000 m2 voorziet de bewoners van de nodige dosis groen en zuurstof. De blikvanger werd ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, die ook de ruimte rond de Notre-Dame in Parijs mag herinrichten.

De indrukwekkende binnentuin weerspiegelt Shigeru Bans voorliefde voor de natuur. ďIk wilde een plek creŽren waar mensen tot rust kunnen komenĒ, zegt Ban daarover. ďEen groene omgeving relaxeert. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen.Ē

Shigeru Ban
Shigeru Ban

Signatuurarchitectuur

BAN is een indrukwekkend ontwerp dat opvalt door het signatuur lijnenwerk in de houten gevels dat kenmerkend is voor de architect en die van het gebouw een echt statement maakt. Ook de hybride constructie van hout, beton en staal maakt het project bijzonder en ecologischer dan pure betonbouw. Alle appartementen zijn licht en belichamen een sereniteit die eigen is aan de bouwstijl van Shigeru Ban. De uitzichten zijn ongeŽvenaard en reiken tot aan de Schelde en het park Nieuw Zuid.

Internationale interesse

Dat er ruimte is in BelgiŽ voor sterarchitecten, bewijst de grote interesse in het project op Nieuw Zuid. De laatste verkoopfase wordt nu versneld gelanceerd en ook internationaal kan het project op grote interesse rekenen, met kopers uit de Verenigde Staten, Zwitserland en ItaliŽ. Hetzelfde fenomeen zag bouwheer Triple Living bij Palazzo Verde, dat ontworpen is door de gekende Stefano Boeri en in een mum van tijd uitverkocht was.

Werken van start ontwerp van pritzker prize winnaar op nieuw zuid krijgt vorm

Ook rente speelt mee

Ook het huidige klimaat speelt mee in de goede verkoopcijfers, zegt woordvoerder van Triple Living Kristof Schellekens: ďSinds begin dit jaar zijn de prijzen van de bouwmaterialen de hoogte ingeschoten, waardoor nieuwbouwwoningen overal duurder worden. Momenteel zijn de leningen bij de bank nog gunstig, maar wekelijks komt daar zoín tien procentpunt bij. Wie wacht tot volgend jaar, zou dus wel eens ťn een duurdere woning kunnen hebben ťn een zwaardere lening. Vandaag kopen is eigenlijk heel logisch. Ondanks de internationale interesse zien we toch vooral dertigers en veertigers die kopen voor eigen gebruik.Ē

Werken van start ontwerp van pritzker prize winnaar op nieuw zuid krijgt vorm
De bouwwerken aan BAN zijn gestart en de laatste verkoopfase wordt nu gelanceerd. Het volledige project wordt in december 2025 opgeleverd. De plint van de woontoren wordt vermoedelijk al een jaar eerder opgeleverd.

Werken van start ontwerp van pritzker prize winnaar op nieuw zuid krijgt vorm

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo