Tuin

Antwerpen krijgt stadsbos in de hoogte

Antwerpen krijgt stadsbos in de hoogte
Voor wie groene vingers heeft, is het allicht geen nieuws: begin december is het ideale moment om bomen te planten. Zo ook op het Antwerpse Nieuw-Zuid, waar dezer dagen een half bos wordt geplant. Palazzo Verde, het populaire gebouw van toparchitect Stefano Boeri - het enige in ons land naar zijn ontwerp - wordt een van de groenste gebouwen van België. Op het dak en de balkons laat projectontwikkelaar Triple Living een microbos aanleggen met 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Samen zuiveren ze meer dan 5 ton CO2 per jaar.

Architecturale parel

“We hebben lang naar dit moment uitgekeken”, legt Philippe Dansercoer, projectverantwoordelijke bij Triple Living, uit. “Het groen - de bomen, struiken en planten - vormt de essentie van het ontwerp van Palazzo Verde en met de komst van de bomen krijgt die essentie eindelijk vorm. Eind volgende week moet de aanplanting van de daktuin van de laagste vleugel van het gebouw klaar zijn en dan kan iedereen met zijn eigen ogen zien wat voor architecturale parel dit wordt.”

Meest prestigieuze boomkwekerij van Europa

De bomen en planten die de komende weken op Palazzo Verde worden geplant, haalt Triple Living bij Arbor (Houtvenne, provincie Antwerpen), Belgiës grootste boomkwekerij en één van de meest toonaangevende van Europa. Het familiebedrijf kweekt al sinds 1901 bomen, struiken en planten voor prestigieuze residentiële en professionele projecten over heel de wereld. “Het bedrijf is echt de geknipte partner voor een project als Palazzo Verde”, vervolgt Dansercoer. “De nieuwe platanen op de Champs Elysées in Parijs komen ook van bij hen en veel projecten in de Londense City doen op hen een beroep. Wij hebben ze ontdekt via Holland Green, een project van de bekende architect Rem Koolhaas.”

Boomsoorten voor daken en balkons

Michael Van Dyck, zaakvoerder van Arbor: “Laura Gatti, de huisbotaniste van Stefano Boeri, is onze kwekerijen een aantal keer komen bezoeken en samen zijn we rond de ontwerpplannen gaan zitten. Wij hebben haar geadviseerd, maar uiteindelijk heeft ze vanuit haar expertise en kennis zelf de bomen en struiken geselecteerd. Vanuit haar ervaring met onder meer de projecten Bosco Verticale in Milaan en Trudo Vertical Forest in Eindhoven, weet ze perfect welke boomsoorten het goed doen op daken en balkons.”

Antwerpen krijgt stadsbos in de hoogte

Wisselende bloeiwijze en rijk kleurenpallet

Voor de bomen en struiken op Palazzo Verde koos Gatti voor een samenstelling met een wisselende bloeiwijze en kleurenpalet, dat in elk seizoen een heel ander en uniek tafereel zal opleveren. “Het is een heel gevarieerd en mooi ontwerp geworden”, zegt Dansercoer. “Ze koos voor een mix van inheemse soorten zoals de haagbeuk, de meidoorn en de gele kornoelje, met daarnaast exotische varianten, waaronder de drietandesdoorn en verschillende varianten van de sierappel. Behalve met het visuele aspect, hielden we ook rekening met factoren als belichting en oriëntatie. En niet onbelangrijk voor de toekomstige bewoners: we kozen voor soorten die niet al te veel onderhoud of snoeiwerk vereisen.”

Van Dyck: “Je moet bij de keuze rekening houden met de specifieke omstandigheden van een project als Palazzo Verde: de bomen moeten kunnen aarden in bakken, ze mogen maar een bepaalde hoogte en bladerbereik hebben en ze moeten ook tegen een windstoot kunnen.”

Voor het plaatsen van de bomen, struiken en planten doet Triple Living een beroep op de expertise, ervaring en deskundigheid van Avantgarden. De bomen worden eerst aangeplant. Meteen daarna zijn de struiken en vaste planten aan de beurt.