Architectuur

Pritzker Prize 2014 voor Shigeru Ban

De Pritzker Prize, 's werelds belangrijkste architectuurprijs, is dit jaar toegekend aan de Japanse architect Shigeru Ban. Dat heeft de Hyatt Foundation, die de prijs jaarlijks uitreikt, maandagavond bekendgemaakt. De 56-jarige architect krijgt de onderscheiding voor zijn 'elegante en vernieuwende projecten voor particuliere klanten' en de inventieve manier waarop hij slachtoffers van natuurrampen die hun huis zijn kwijtgeraakt, te hulp is geschoten.

Ban ontwierp onder meer huizen van karton voor inwoners van de Japanse stad Kobe die in 1995 dakloos waren geraakt door de aardbeving die hun woonplaats had getroffen. Ook in andere getroffen steden als l'Aquila (Italië), Christchurch (Nieuw-Zeeland) en Port-au-Prince (Haïti) realiseerde hij bouwwerken,

In Europa is hij onder meer bekend door het museum Centre Pompidou in de Franse stad Metz. Ook ontwierp hij het Japanse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000.

Aan de prijs is een bedrag van 100.000 dollar verbonden. Eerdere winnaars waren onder anderen de Amerikaan Richard Meier, ontwerper van het stadhuis en de bibliotheek in Den Haag, en, in 2000 Rem Koolhaas. Vorig jaar ontving de eveneens Japanse architect Toyo Ito de prijs.

Afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant