Architectuur

Pritzker Prize voor oprichters SANAA

De Pritzker Prize gaat dit jaar naar Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, oprichters en bureaupartners van SANAA. Het is de vierde keer in de historie dat de ‘Nobelprijs van de architectuur’ naar Japan gaat. Bekende projecten van het bureau zijn het New Museum in New York en de Kunstlinie in Almere.

De jury noemt het werk van het duo ‘tegelijkertijd fijn en krachtig, gedetailleerd en vloeiend, en ingenieus maar niet overdreven doordacht’. SANAA-projecten worden gekenmerkt door transparantie en lichte materialen. Ook speelt het gebruik en de ervaring van de ruimte een grote rol.

Sejima en Nishizawa richtten hun bureau in 1995 op, nadat ze eerder individueel hadden gewerkt. Tot de eerste projecten van SANAA behoren enkele musea in Japan, waaronder het O-Museum (Nagano). Sinds 2003 werken de twee steeds meer in het buitenland.

Zo ontwierpen ze de Zollverein School of Management & Design in Essen, het gebouw dat in 2006 als eerste werd opgeleverd in een herontwikkeld voormalig mijngebied. Een jaar later werd het culturele centrum de Kunstlinie aan het Weerwater in Almere geopend.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant