Architectuur

Rolex Learning Centre (SANAA) geopend

Maandag wordt in Lausanne het door SANAA ontworpen Rolex Learning Centre geopend. Deze multimediabibliotheek van de gerenommeerde polytechnische universiteit van de Zwitserse stad (EPFL) is georganiseerd als een doorlopende ruimte, zonder fysieke grenzen tussen de verschillende onderdelen.

Voor deze bijzondere opzet is gekozen om de interactie tussen de studenten en onderzoekers van het EPFL en (daarmee) hun prestaties te bevorderen. Volgens de architecten zou een vloeiend, licht gebouw op de grond daar meer toe bijdragen dan een toren, waar SANAA aanvankelijk aan dacht.

Het gebouw is in feite rechthoekig, maar de golvende delen en de in omvang verschillende gaten van de ‘patio’s’ geven het een organisch karakter. De binnenkant is dankzij de hellingen en bijna onzichtbare kolommen vloeiend. De hoogteverschillen in de vloer geven de grenzen van de verschillende onderdelen aan; studieruimte, restaurant of bibliotheek.

De entree bevindt zich in het midden van het gebouw, deze kan bereikt worden door onder de opgetilde delen door te gaan. De bezoekers komen langs de binnenplaatsen (door de architecten patio’s genoemd), die dienen als plek om te ontspannen en om het gebouw overal van daglicht te voorzien.

Lees verder op Architectenweb.nl