Architectuur

Architect Wang Shu wint Pritzker Prize 2012

De in het Westen vrij onbekende Chinese architect Wang Shu ontvangt dit jaar de Pritzker Prize. Dat maakte de Hyatt Foundation, die de belangrijkste onderscheiding in de architectuur toekent, maandag bekend. De 48-jarige Wang wordt gelauwerd om zijn ambachtelijke methoden en duurzaam materiaalgebruik.

Wang redde bijvoorbeeld meer dan twee miljoen tegels uit gesloopte traditionele Chinese huizen, door ze te hergebruiken bij de nieuwe gebouwen voor de campus van de kunstacademie in zijn thuisstad Hangzhou (2004).

Met zijn bureau Amateur Architecture Studio realiseerde Wang onder meer een bibliotheek voor de universiteit van Suzhou (2000) en het Historisch Museum in Ningbo (2008). Het 26 verdiepingen tellende hoogbouwproject Vertical Courtyard Apartments was in 2008 genomineerd voor de International High-Rise Award.

“Het feit dat een Chinese architect is geselecteerd door de jury, is een belangrijke stap in de erkenning van de rol die China gaat spelen in de ontwikkeling van architectonische ideeën”, zegt Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant