Duurzaam Bouwen

Ontknoping ICEchallenge.be: verrassend resultaat !

Op donderdag 31 mei om 14u vond de grote ontknoping van ICEchallenge.be plaats. Zowat zes weken geleden, op 18 april, werd een grote sensibiliseringscampagne gestart door Brussels minister voor leefmilieu en energie Evelyne Huytebroeck, en staatssecretaris voor duurzame ontwikkeling Els Van Weert. 2 grote blokken ijs van elk 1.300 kg werden op de Kunstberg in hartje Brussel geplaatst. Het ene in het rode, slecht geïsoleerde gebouwtje, het andere in het groene, supergeïsoleerde passiefhuis.

De vele voorbijgangers ter plaatse en de vele bezoekers van de website konden vaststellen dat het ijsblok in het rode gebouwtje al na 11 dagen volledig gesmolten was. Of er nog iets van het ijs overbleef na zes volle weken in het groene, zeer goed geïsoleerde passiefhuis, zou vandaag onthuld worden door minister Huytebroeck.

Want als het eerste ijsblok al in 11 dagen volledig gesmolten was, werd het wel héél spannend om te zien wat de sterke isolatie (30 cm van diverse isolatiematerialen) presteert in deze uitzonderlijke omstandigheden. Zou er na 44 dagen, vier keer langer dus, nog iets overblijven van het tweede ijsblok?

De organisatoren zijn natuurlijk zélf niet over één nacht ijs gegaan en dus: ja, er bleef wel degelijk ijs over. Zelfs na zes volle weken in de overvloedige zon en bijbehorende (abnormaal) hoge temperaturen bleef er vandaag van de oorspronkelijke 1.300 kg ijs nog een mooi blok over van:

456 kg 673g


... nuttige informatie voor diegenen die aan de wedstrijd deelnamen via de site www.icechallenge.be, want diegenen die het best ingeschat hadden hoeveel er nog zou overblijven van het ijsblok, zijn ondertussen aangeduid door een gerechtsdeurwaarder en worden morgen gecontacteerd. Ze worden met mooie prijzen beloond, waarvan de uitreiking zal plaatsvinden op het Brussels Milieufeest, zondag 3 juni in het Jubelpark.

Maar met het schitterende resultaat willen we vooral aantonen dat isolatie wel degelijk werkt. We hebben aangetoond dat een passiefhuis zeer weinig invloed ondervindt van extreme weersomstandigheden, zelfs op lange termijn. Energiezuinig bouwen kan wel degelijk en isolatie maakt het verschil.


Ook interessant