Duurzaam Bouwen

Ontknoping ICEchallenge.be – Moet er nog ijs zijn ?

Vandaag donderdag 31 mei om 14u vindt de grote ontknoping van ICEchallenge.be plaats. Zowat zes weken geleden, op 18 april, werd een grote sensibiliseringscampagne gestart door Brussels minister voor leefmilieu en energie Evelyne Huytebroeck, en staatssecretaris voor duurzame ontwikkeling Els Van Weert: 2 grote blokken ijs van elk 1.300 kg werden op de Kunstberg in hartje Brussel geplaatst. Het ene in het rode, slecht geïsoleerde gebouwtje, het andere in het groene, supergeïsoleerde passiefhuis.

De vele voorbijgangers ter plaatse en de vele bezoekers van de website (met webcam) konden vaststellen dat het ijsblok in het rode gebouwtje al na 11 dagen volledig gesmolten was. Wat er nog van het ijs overblijft na zes volle weken in het groene, zeer goed geïsoleerde passiefhuis, zal vandaag om 14u ter plaatse onthuld worden door minister Huytebroeck, die de kraan zal bedienen om het gebouwtje over het ijs weg te nemen. Het evenement zal ook op de website te zien zijn: www.icechallenge.be.

De campagne kon eigenlijk niet beter gevoerd worden: ontelbare acties ontplooiden zich rond de opwarming van het klimaat, de drie VN-rapporten van het IPCC verschenen vlak voor en tijdens de actie, en grote voordelen bij de reductie van CO2-emissies worden meer en meer duidelijk. En de middelen zijn er: beschikbare technologieën, fiscale stimuli, premies, etc… Dat was ook de achterliggende boodschap van de vier organisaties die de actie droegen: het Passiefhuis-Platform en zijn Franstalige tegenhanger Plateforme Maison Passive, Apere en Green Challenge.

Door toeval ( ?) werd deze campagne ook gehouden tijdens een zeer uitzonderlijke lente, door het KMI ondertussen al uitgeroepen als de warmste ooit, met gemiddelde temperaturen meer dan 3° C warmer dan normaal en maximumtemperaturen in de buurt van 30 ° C in april.

Als het eerste ijsblok in 11 dagen volledig gesmolten was, wordt het wel héél spannend om te zien wat de sterke isolatie (30 cm van diverse isolatiematerialen) presteert in deze uitzonderlijke omstandigheden. Zal er na 44 dagen, vier keer langer dus, nog iets overblijven van het tweede ijsblok?

Deze actie past binnen de nieuwe prioriteiten van de overheid, in het bijzonder in het Brussels gewest: een belangrijke reductie van CO2-emissies door vooral het verbruik voor verwarming terug te schroeven (zowat 70% van het energieverbruik in de Brusselse residentiële sector), en dit door de passiefhuis-technieken te gebruiken: forse isolatie, luchtdichtheid van het gebouw, superisolerende beglazing, warmterecuperatie, etc. De nieuwe premies, in januari gelanceerd door de Brusselse minister, ondersteunen deze keuze op een belangrijke manier, zowel in de nieuwbouw als in de renovatie. In diezelfde richting gaat overigens de recent in Senaat en Kamer gestemde federale maatregel om passiefhuizen fiscaal te belonen met een jaarlijkse belastingaftrek van 600 euro (niet-geïndexeerd) gedurende tien jaar.

En tenslotte nog dit : ICEchallenge.be is eveneens een wedstrijd op de site www.icechallenge.be. Diegenen die het best ingeschat hebben hoeveel er straks nog overblijft van het ijsblok, zullen aangeduid worden door een gerechtsdeurwaarder en beloond worden met mooie prijzen. De uitreiking daarvan zal plaatsvinden op het Brussels Milieufeest, zondag 3 juni in het Jubelpark.

Ook interessant