Isolatie

Perfect bruikbare isolatie gered uit de verbrandingsoven

Perfect bruikbare isolatie gered uit de verbrandingsoven
Bij de nieuwbouw van Vrije Basisschool De Bron in Wellen realiseren V&B Dakwerken in samenwerking met CPE, CLVR architecten en algemeen aannemer Schoofs een innovatief project. Op maandag 6 mei startte V&B Dakwerken met de plaatsing van een volledig circulair dak, waarbij gerecupereerde PUR-isolatie wordt gebruik.

PUR-isolatie krijgt een tweede leven

De innovatie van dit project ligt in de combinatie van het BossCover Circular System, een 100% circulair plat dak systeem, gecombineerd met gerecupereerde PUR-platen. De isolatie, afkomstig uit een gebouw in Mechelen, werd door Buildwise (onderzoeksinstelling die bouwprofessionals helpt om kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid te verbeteren) getest op verschillende specificaties zoals lambda-waarde, afmetingen, drukvastheid, en gewicht. Na grondige tests bleken de lambda-waarden van de gerecupereerde isolatieplaten ongeveer 0,0261 W/m²K te zijn, slechts iets hoger dan de oorspronkelijke waarde van ongeveer 0,022 W/m²K. Dit laat zien dat de meeste platen nog steeds uitstekend isoleren en geschikt zijn voor hergebruik.

Perfect bruikbare isolatie gered uit de verbrandingsoven

Economische en ecologische voordelen hand in hand

Het hergebruik van de isolatieplaten heeft de kostenefficiëntie van het project aanzienlijk verhoogd, aangezien deze platen minder kosten dan nieuw materiaal. Dit illustreert dat een circulair dak niet alleen duurzaam, maar ook financieel haalbaar is zonder in te leveren op de kwaliteit.

Een inspirerend voorbeeld van circulair bouwen

De gerecupereerde isolatie, die anders bestemd was voor de verbrandingsoven, heeft nu een zinvol tweede leven gekregen op het dak van een onderwijsinstelling. Dit project dient als een voorbeeld van hoe circulaire bouwtechnieken en hergebruik van materialen niet alleen mogelijk maar ook effectief zijn. Met een oppervlakte van 284 vierkante meter, wordt Vrije Basisschool De Bron de eerste school met een 100% circulair plat dak dat gerecupereerde PUR-platen gebruikt, en markeert het een significante vooruitgang in duurzame bouwoplossingen.

Perfect bruikbare isolatie gered uit de verbrandingsoven

Noodzaak van de overgang naar een circulaire economie

Als we onze huidige consumptie van natuurlijke hulpbronnen voortzetten, zullen we tegen 2050 de capaciteit van drie aardes nodig hebben om aan onze behoeften te voldoen. Dit benadrukt de urgentie van de transitie van een "nemen-gebruiken-wegdoen" economie naar een volledig circulaire economie. Het doel is om uiterlijk in 2050 een koolstofneutrale, ecologisch duurzame en gifvrije economie te bereiken. De recente crisis heeft de kwetsbaarheden in onze hulpbronnen en waardeketens blootgelegd, wat negatieve impact heeft op kmo's en de industrie. Een circulaire benadering vermindert niet alleen CO2-uitstoot, maar stimuleert ook economische groei en creëert nieuwe banen.

Ook interessant