Duurzaam Bouwen

2de experiment ICEchallenge.be gestart

Het grote ijsblok van 1,3 ton, dat op 18 april in het hart van Brussel in een slecht geïsoleerd gebouwtje werd geplaatst, is in een recordtempo gesmolten: nauwelijks 11 dagen onder de broeiende zon. Normaal voor deze tijd van het jaar? Alle aandacht gaat nu naar het tweede, even grote ijsblok, verscholen in het supergeïsoleerde gebouwtje. Wat blijft ervan over op 31 mei?

Op 18 april werden door Brussels Minister voor Energie, mevr. Evelyne Huytebroeck en Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, mevr. Els Van Weert twee ijsblokken van 1,3 ton neergezet op de Kunstberg in Brussel. Het eerste ijsblok bevond zich in een slecht geïsoleerd gebouwtje en was op 29 april om 13u25 helemaal gesmolten. De abnormale temperaturen hebben tijdens de actie zelf duidelijk gemaakt dat een initiatief zoals dit nooit eerder in België uitgevoerd experiment zeer nuttig is.

De eerste wedstrijd kent alvast zijn winnaars:

1ste prijs - koelvriescombinatie A++ (met dank aan Eurocenter): dhr. De Norre (Etterbeek)
2de prijs - fotoboek ‘De aarde vanuit de hemel’ (met dank aan Lannoo): dhr. Nguyen (Oudergem)
3de prijs - fotoboek ‘De aarde vanuit de hemel’ (met dank aan Lannoo): mevr. van Nuffel (Gent)

Voor het publiek komt er nu echter een nieuwe uitdaging : Hoeveel ijs blijft er op 31 mei nog over bij de opening van het supergeïsoleerde gebouwtje? De gratis wedstrijd op www.icechallenge.be is dus opnieuw open en hoe !

De deelnemers kunnen deze keer talrijke, zeer toepasselijke prijzen winnen: 1 jaar gratis groene stroom, een zéér energiezuinige koelvriescombinatie met A++ label, vouwfietsen, een I-pal, een energiezuinige staande lamp, een powersafer, zonoplaadbare zaklampen, boeken van Yann-Arthus Bertrand, …

Deze actie, opgezet door Passiefhuis-Platform vzw, Plateforme Maison Passive asbl, l’APERe asbl en The Green Challenge wil het publiek sensibiliseren voor een goeie isolatie van gebouwen.

Wist u dat ?

-De overgrote meerderheid van woningen in België zijn slecht geïsoleerd.
-Gebouwen staan in voor zowat 1/3 van ons energieverbruik.
-Het gebouwenpark veroorzaakt zowat ¼ van onze CO2-emissies – het voornaamste broeikasgas.

IceChallenge wil iedereen aansporen om zijn woning goed te isoleren en zo energie te besparen en comfortabeler te wonen. Dat alles ook nog eens ten voordele van het klimaat !