Vastgoed

Onderzoek naar corruptie bij verkoop van Financietoren

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm legt de laatste hand aan een onderzoek naar mogelijke malversaties en corruptie bij de verkoop van de Financietoren in Brussel door de federale overheid aan de Nederlandse vastgoedgroep Breevast. Dat bevestigt de woordvoerder van het Brusselse parket aan De Morgen. "Het onderzoek is bijna rond", zegt de woordvoerder. "Op verzoek van de onderzoeksrechter geef ik geen verdere commentaar."

Het strafonderzoek startte op basis van bevindingen van de Bijzondere Belastinginspectie, zo vernam de redactie. De BBI ontdekte sporen van verdachte betalingen afkomstig uit Nederland die terechtkwamen op de Luxemburgse bankrekening van een lobbyist uit de entourage van Breevast. Deze vastgoedgroep is volledig in handen van de mediaschuwe Nederlandse miljonair Frank Zweegers, die discrete relaties onderhoudt met Vlaamse politici (DM 19/10).

De lobbyist in kwestie is Rony Van Goethem, een man die eerder in een andere zaak al een veroordeling opliep wegens actieve corruptie. Hij zou de commissies ontvangen hebben via de Luxemburgse vennootschap Americam Holding. Van Goethem verklaarde aan het gerecht dat het geld enkel en alleen voor hemzelf was bestemd, maar gezien de omvang van het bedrag hechten de speurders weinig geloof aan die uitleg. Er is sprake van commissies van 1 tot 2 miljoen euro, waarvan een deel mogelijk bestemd was voor de omgeving van toenmalig minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (Open Vld), die verantwoordelijk was voor de verkoop van de Financietoren.

De BBI voert een eigen onderzoek naar mogelijke fiscale fraude in het kader van de verkoop van het overheidsgebouw. Zo zou de groep Breevast zich schuldig hebben gemaakt aan misbruiken met meerwaarden uit de verkoop van onroerend goed.

Ook interessant