Nieuwbouw

Nieuw: de stam-woning

Nieuw: de stam-woning
AVL Woningbouw combineert volume en budget van een appartement met het ruimtelijk gevoel van een vrijstaande woning.

De woningmarkt onderging de voorbije jaren ingrijpende veranderingen, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. Met meer alleenwonenden - bewust of door omstandigheden - en steeds meer bewust kinderloze koppels, schoot de vraag naar kleinere woonentiteiten alvast fors omhoog. Anderzijds toonde een brede bevraging duidelijk aan dat de meerderheid van de Vlamingen nog altijd bij voorkeur in een vrijstaande woning op het platteland wil wonen.

Om die twee schijnbare tegenstrijdigheden met elkaar te verzoenen lanceert AVL Woningbouw de zogenaamde S.T.A.M.-woning, een compacte woning voor heel specifieke doelgroepen. Centraal in het concept staan betaalbaar- en duurzaamheid.

Nieuw: de stam-woning - AVL Woningbouw
S.T.A.M.-woning - AVL Woningbouw

Duurzaam wonen

"Dat we in de toekomst duurzamer moeten gaan wonen is een open deur intrappen", steekt Johan Poelmans, zaakvoerder van het familiebedrijf enthousiast van wal bij de presentatie van het concept. "Onze nieuwe S.T.A.M.-woningen hebben daarom een E-peil van -17 en een EPC-waarde van -45. Voor een woonoppervlakte vanaf 80 m2 zijn dat ongeziene cijfers. Door wat we bovendien uitsparen door compacter te bouwen (grondstoffen, arbeid en energie), maar ook door wat de eigenaar nadien bespaart op verwarmings- en andere kosten, zijn deze woningen niet alleen duurzaam, maar worden ze betaalbaar voor een brede groep gegadigden."

Unieke combinatie

S.T.A.M. staat in deze voor Slim, Traditioneel, Aanpasbaar en Modulair. Elk van die termen heeft zijn specifieke betekenis in het geheel, waarbij Poelmans naast het duurzame aspect graag de nadruk legt op de unieke troef van deze woningen: "Een S.T.A.M.-woning van AVL Woningbouw combineert het beste van twee werelden: met name het volume van een comfortabel appartement met het ruimtelijk gevoel van een vrijstaande woning."

Nieuw: de stam-woning - AVL Woningbouw
S.T.A.M.-woning - AVL Woningbouw

Diverse doelgroepen

Het typische doelpubliek is daardoor drieledig: tortelduifjes die toe zijn aan een warm nestje voor zichzelf, koppels van wie de kroost is uitgevlogen en die compacter willen wonen, en koppels of alleenwonenden die hun ecologische voetafdruk bewust klein willen houden, maar toch willen genieten van het ruimtelijk gevoel van een open bebouwing."

Nieuw: de stam-woning - AVL Woningbouw
S.T.A.M.-woning - AVL Woningbouw

Bouwen op recreatiegrond?

AVL Woningbouw bouwt sleutel-op-de-deurwoningen op maat op eigen percelen of op de grond van particuliere eigenaars. Afhankelijk van de gemeentelijke reglementering kan dat omwille van het compacte volume van een S.T.A.M.-woning zelfs op recreatiegrond.

Maar ook daar wil deze gevestigde waarde in het Limburgs aannemerslandschap geen veredelde caravan of aangeklede container neerpoten. Integendeel. Want dankzij het gebruik van bouwtechnieken en materialen die hun kwaliteit al lang bewezen hebben, is een S.T.A.M-woning een oerdegelijke thuis waar je jarenlang gegarandeerd comfortabel en onbezorgd woont.

En die je in de loop der jaren kwalitatief kan aanpassen aan je wijzigende behoeften of gezinssituatie. Want ook dat verstaan wij onder 'stam': dat er takken aan kunnen komen. In de vorm van een verdieping bijvoorbeeld. Of een extra ruimte voor een uit de hand gelopen hobby.

De mogelijkheden op dat vlak worden enkel beperkt door de bouwvoorschriften van de gemeente waar je bouwgrond ligt.

"We verwachten hier heel veel van", sluit Poelmans de presentatie zelfzeker af. "Al voor deze officiële lancering voelden we een meer dan gemiddelde belangstelling bij mensen die voor een van onze klassieke, prijsvaste woningen op maat naar de toonzaal kwamen. De vraag is er dus zeker, al is het vaak onbewust wegens onbekend. Met dit S.T.A.M.-concept geven wij er alvast een passend antwoord op."


Nieuw: de stam-woning - AVL Woningbouw
Ing. Johan poelmans, zaakvoerder avl woningbouw

Ook interessant