Ode aan het zwarte hout, volgens de tradities van Shou-Sugi-Ban

2 mei 2016 Bron: Zwarthout
Zwarthout presenteert vernieuwde traditie van verkoold hout op de opening van de BiŽnnale van VenetiŽ 26 - 28 mei 2016. Architecture díAujoudui heeft Zwarthout uitgenodigd te participeren in de AA // Material Experiences tijdens de opening van de BiŽnnale. Onder de bezielende leiding van Pieter Weijnen brengt het Zwarthout team het zwarte hout van de Japanse architect Terunobi Fujimori weer terug naar VenetiŽ.

Emmanuelle Borne, editor-chief van Architecture díAujoudui en Pieter Weijnen van Zwarthout zullen samen met het architectenbureau Moreau-Kusunoki op 28 mei om 15 uur in de Marine Officers Club in gesprek gaan over vernieuwde tradities in de architectuur. Daarna is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een borrel.

Zwarthout brandt op ambachtelijke manier een huid op hout. Zij hebben hun nieuwe helden, het architectenbureau Moreau-Kusunoki gevraagd om een installatie te ontwerpen waarin al deze Shou-Sugi-Ban technieken tot hun recht komen. Moreau-Kusunoki heeft zich laten inspireren door de traditionele Japanse theeceremonie en dat heeft geresulteerd in een zwarthouten conische toren die te vinden is op de patio van de Marine Officers Club pal naast El Arsenale in VenetiŽ. De Club wordt gebruikt als lounge- en ontmoetingsruimte waar lezingen en discussies worden gehouden.

Shou-Sugi-Ban, ofwel gebrande lariks, is een uniek product dat op traditioneel Japanse wijze geproduceerd wordt. Het is toepasbaar voor gevelbekleding, schuttingen en interieur. Met specifieke detaillering oogt het gebrande hout bijzonder esthetisch en stijlvol. Zwarthout producten in zijn puurste vorm zijn geurloos en nagenoeg onderhoudsvrij.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo