Recreatiewoning 'Geuloever' is duurzaam en passief

30 augustus 2013 Bron: Zwarthout
Recreatiewoning `Geuloever` is duurzaam  en passief
IC4U.org , Hans Peter Föllmi
Verborgen aan de Geul in Zuid Limburg is in 3 maanden tijd een zeer duurzame, zwart-gekoolde vakantiewoning gerealiseerd. Bouwen aan de Geul, één van de weinige snelstromende riviertjes in Nederland, ligt erg gevoelig en wordt vrijwel niet toegestaan. Toch wilde de gemeente Gulpen-Wittem ruimte bieden aan dit initiatief in ruil voor sloop van de huidige opstalletjes. Interessante uitdaging was de regelmatig overstromende Geul die het gebouwtje regelmatig natte voeten zou kunnen bezorgen.

De oplossing werd gevonden door de woning op bomen uit de omgeving te tillen en direct op het iets hoger gelegen pad aan te sluiten. Door de verborgen ligging heeft de woning ondanks de grote puien met maximaal uitzicht op de Geul, een hoge mate van privacy. Upfront, WHD Interieurbouw en Zwarthout hebben in een bouwcombinatie voor dit pareltje getekend.


IC4U.org , Hans Peter Föllmi

Streven naar een gebouw dat levert in plaats van neemt. Dat opgaat in zijn omgeving en het verrijkt. Dit is één van de grondbeginselen van architectenbureau Upfront. Door het gebouw op bomen te tillen en een groen dak toe te passen, léverde het een footprint in plaats van er één te nemen. Verder wordt het gebouw energie-leverend en CO2 neutraal door het gebruik van zonne-energie en het toepassen van organische materialen.


IC4U.org , Hans Peter Föllmi

De passieve opbouw van het huisje met veel isolatie en triple-glass verlengt het seizoen al gauw met enkele maanden per jaar. Het gebruik van een grondbuis voor het verwarmen of koelen van de ventilatielucht verhoogt het comfort aanzienlijk. Warm water wordt geleverd door zonnecollectoren. Elektriciteit om te koken en te verwarmen wordt geleverd door zonnepanelen elders op het terrein. Rioolaansluiting is er niet; het water wordt in een helofytenfilter gereinigd en stroomt weer schoon in de Geul.

De complexiteit rondom het bouwen op bomen uit de omgeving en het innovatieve, duurzame karakter van de opgave leidde tot een bouwteam waarbij naast de architect gekozen werd voor een kleine, vindingrijke Amsterdamse bouwer. Het werd prefab voorbereid in Amsterdam en ter plekke afgebouwd.
Door het toepassen van Shou-Sugi-Ban, het branden van lariks, behoeft de gevel geen onderhoud en ontstaat er een schitterende zilveren gloed op de zwarte gevel.


IC4U.org , Hans Peter Föllmi

Architectenbureau Upfrnt tekende de kleine woning volgens de duurzame grondbeginselen van het bureau. www.upfrnt.com
WHD Interieurbouw uit Amsterdam startte in april met de bouw en leverde het gebouwtje op in juli. www.whd-interieurbouw.nl
Zwarthout uit Laren leverde en monteerde de gekoolde geveldelen volgens de methode Shou-Sugi-Ban. www.zwarthout.com
Staatsbosbeheer leverde de eiken en essen waar het gebouw op staat.
LokaalHout leverde de rest van het hout. www.Lokaalhout.nl


IC4U.org , Hans Peter Föllmi

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo