Architectuur

OMA's TPAC bereikt hoogste punt

De bouw van het Taipei Performing Arts Center (TPAC) bereikt vandaag het hoogste punt. Het door OMA ontworpen complex omvat onder meer drie theaterzalen aan een glazen kubus. Het ontwerp van het theatercomplex in de Taiwanese hoofdstad komt voort uit OMA’s fascinatie met de ‘achterkant’ van theater. Het TPAC bestaat uit twee zalen met achthonderd zitplaatsen en een grote zaal met 1.500 stoelen. Gestoken in een kubus kan elk theater zelfstandig functioneren, terwijl ze de backstage en de technische installaties delen.

De grote en een kleine zaal zijn bovendien te combineren tot een ‘supertheater’ met een zestig meter lang podium, dat mogelijkheden biedt voor experimentele theaterproducties. Een publieke omloop door het TPAC biedt bezoekers een glimp van de optredens, repetities en backstage-activiteiten.

Doordat de centrale kubus is opgetild, biedt het maaiveld ruimte voor een plein voor publieke activiteiten. Nu de superstructuur is voltooid, wordt volgens OMA ook de relatie van het complex met zijn omgeving helder.

Lees het complete artikel op Architectenweb.nl

Ook interessant