Architectuur

Flexibele transformatie OMA voor Lafayette

OMA gaat voor warenhuisketen Galeries Lafayette in Parijs een negentiende-eeuws gebouw transformeren. Het industriële pand wordt een productie- en tentoonstellingsfaciliteit voor kunstenaars. Meest in het oog springende onderdeel is de 'expositietoren', een vijf verdiepingen tellende constructie in het atrium met beweegbare platforms.

De platforms zijn afzonderlijk deelbaar in twee ongelijke helften, die met behulp van een gemotoriseerd tandwielsysteem verticaal worden getransporteerd. Op deze manier kunnen telkens wisselende ruimtelijke configuraties worden gecreëerd in het U-vormige atrium en is het mogelijk om het vloeroppervlak van de bestaande verdiepingen te vergroten.

Het gebouw, al in het bezit van Galeries Lafayette sinds diens oprichting in 1891, staat in een van de oudste buurten van Parijs. Aangezien het pand streng is beschermd vanuit de lokale wetgeving voor erfgoed, waren de mogelijkheden voor transformatie beperkt. Het pand wordt de komende twee jaar gerestaureerd en opgeschoond.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant