Architectuur

Citytrip: Parijs (fotospecial)

Liefhebbers van architectuur kunnen in Parijs hun hart ophalen. De laatste decennia zijn er talrijke prestige-objecten gebouwd in opdracht van de verschillende presidenten. Daarnaast is er door de jaren heen in zeer uiteenlopende stijlen gewerkt aan een staalkaart van wat de architectuur te bieden heeft.

Het idee dat bij velen leeft is dat de ‘oude' gebouwen in de stad daar al eeuwenlang staan. Dit is echter een misvatting, het grootste deel is relatief nieuw. Dat wil zeggen gebouwd vanaf 1852, toen baron Haussmann in opdracht van Napoleon III hele wijken tegen de vlakte liet gooien om plaats te maken voor de brede boulevards die we nu kunnen zien. De gedachte achter deze boulevards is dat de stad daardoor veiliger en schoner zou worden, dat er betere huizen gebouwd zouden worden, dat het verkeer beter zou doorstromen (toen al!) en dat door de brede straten opstandelingen minder gemakkelijk barricades zouden kunnen opwerpen.

Baron Haussmann is een doorslaggevende factor geweest voor het uiterlijk van de stad zoals we die nu kennen. Wist u trouwens dat de zo kenmerkende dakbedekking van de Parijse bouwwerken voor 80% uit zink bestaat? Dit stamt ook uit de tijd van Haussmann.

Bekijk de fotospecial van Parijs. Klik hier.