Architectuur

Stedentrip: Berlijn (fotospecial)

Berlijn lijkt haar aureool van Europa's meest inspirerende stad te hebben herwonnen. Dankzij haar opmerkelijke dynamisme en een verbazende creativiteit mag deze stad zich opnieuw een ware metropolis noemen.
Karl Scheffer, bekend auteur en Berlijn-liefhebber omschreef de stad ooit als ‘een stad die gedoemd is om altijd opnieuw te veranderen om nooit af te zijn.' 80 jaar later lijkt die stelling niets aan waarheid te hebben ingeboet. Het huidige stadscentrum wordt ingepalmd door vlotte publiciteitsagenten, diplomaten, ambtenaren en kunstgallerijhouders, die massaal hier naar toe verhuisden toen de stad in 1999 opnieuw de hoofdstad van Duitsland werd. Maar zolang de financiers elders niet arriveren, blijft Berlijn een laboratorium voor artiesten, een pretpark voor internationale nomaden en een steeds aantrekkelijkere lokatie voor zakenlui. Berlijn's meest trendy plaatsen worden dan ook bevolkt door een gretige en creatieve elite

Volgens de burgemeester is deze stad met 3,4 miljoen inwoners ‘arm, maar wel sexy'. Ze herbergt 3 universiteiten, 4 kunstacademieën en 14 privé-scholen. De naam studentenstad is dus op zijn plaats, met een jonge populatie die niet enkel van het uitstekende openbaar vervoer geniet, maar tevens van een intens nachtleven.

Welke andere wereldstad heeft zo veel groen te bieden als deze? Midden in de stad ligt het groene hart van Berlijn, de Tiergarten. Maar ook de stranden van de Wannsee en de Müggelsee liggen vlakbij.

Voor het komende seizoen heeft Berlijn bezoekers heel wat te bieden. Zo wordt in 2009 de val van de muur van 20 jaar geleden herdacht. Het enige minpunt blijft het ontbreken van een internationale luchthaven die de naam waardig is.

Bekijk de fotospecial van Berlijn. Klik hier.