Architectuur

Kubus van Koolhaas krijgt groen licht

De veelbesproken multifunctionele kubus van OMA krijgt groen licht van de gemeente Rotterdam. De ‘kubus van Rem Koolhaas’ vormt een nieuw winkelhart aan de Coolsingel op de plek van het oude ABN AMRO-gebouw en zal de Koopgoot verbinden met het Binnenwegplein. De kubus, of het Forum zoals het gebouw officieel heet, is al jaren onderwerp van discussie. In het nieuwe winkelcentrum komen naast winkels ook een bioscoop, horeca, 56 appartementen en circa 150 hotelkamers. Winkeliers in het centrum vrezen voor leegstand en ook oppositiepartijen zijn bang dat bezoekers de randen van het centrum links zullen laten liggen.

Omgeving
OMA heeft bewust gekozen voor een kubusvorm in plaats van hoogbouw. Volgens het bureau is de kenmerkende hoogbouw van de Rotterdamse skyline mono-functioneel en staat het de relatie tussen de gebouwen en de publieke ruimte in de weg. Het kubusvormige ontwerp is juist gebaseerd op de omgeving en zorgt voor een reorganisatie van de openbare ruimte, aldus OMA.

Het winkelcentrum sluit aan bij de belangrijkste aangrenzende voetgangersroutes: de Coolsingel, Lijnbaan, Binnenweg en Beurstraverse. De winkelpassage op de begane grond verbindt de noordzijde met de zuidzijde en de eerste verdieping staat in verbinding met de Beurstraverse en de metro. De verdieping daarboven sluit aan op de Coolsingel en de Lijnbaan.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant