Koolhaas ontwerpt iconische bibliotheek van Qatar

3 januari 2013 Bron: Architectura
Rem Koolhaas van OMA zal de nieuwe Nationale Bibliotheek van Qatar ontwerpen. Volgens de koningin zal de nieuwe bibliotheek het verleden en de toekomst van Qatar verbinden. “Een moderne bibliotheek is essentieel om een economie op te richten die gebaseerd is op kennis,” aldus Sheikha Moza bint Nasser.
Om dat doel te bereiken werd Rem Koolhaas – bekend voor zijn beeldende architectuur en de bibliotheek van Seattle – gekozen voor het belangrijke ontwerp. De hoge verwachtingen worden niet onder stoelen of banken gestoken: op de website van de Nationale Bibliotheek van Qatar wordt nu al gesproken over “een van de meest iconische mijlpalen in Qatar en in de regio.” Dankzij de nieuwe digitale archivering die gebruikt zal worden moet de bib voorzien zijn van de vereiste technologie. Daarom zal de bib uitgerust worden met zo’n 300 computers, Wi-Fi en een productiestudio. De bib zou ook een rustige ontmoetingsplaats moeten worden voor de gemeenschap van Qatar.

Dat laatste aspect werd extra in de verf gezet door Dr. Claudia Lux, de projectbegeleider. Zij beweerde dat de bibliotheek een plaats zou worden “tussen thuis en werk, waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten en creatief kunnen werken aan hun persoonlijke weg naar kennis.” Om dit alles te garanderen wordt de bib uitgerust met openbare computers, een studio, studieruimtes, een kinderbibliotheek en een ruimte voor culturele activiteiten.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo