Nieuwbouw

Verticale stad van Rem Koolhaas op hoogste punt

Gisteren is, precies een jaar voor oplevering, het hoogste punt van De Rotterdam bereikt. Op 150 meter hoogte werd, in bijzijn van architect Rem Koolhaas (OMA), wethouder Karakus en de directies van betrokken aannemers en ontwikkelaars, deze volgende mijlpaal in de realisatie van De Rotterdam gevierd. Met 160.000 m2 is De Rotterdam, sinds december 2009 in realisatie, momenteel het grootste gebouw in aanbouw in Europa.

De verticale stad ‘De Rotterdam’ wordt gerealiseerd tussen de KPN toren en de Cruiseterminal op de Wilhelminapier in Rotterdam en wordt het dichtst bebouwde stuk grond in Nederland (FSI=32). Op het oppervlak van een voetbalveld verrijst dit multifunctionele gebouw met een totaal oppervlak van 160.000 m2 en een hoogte van 150 meter. Ter vergelijking: het volume van alle bestaande torens op de Wilhelminapier passen in De Rotterdam.

De verscheidenheid en mix aan functies in het gebouw, dragen bij aan bijna 24/7 leven in en om De Rotterdam. De verticale stad bevat 240 woningen, 60.000 m2 kantoren, een design NH Hotel met 285 kamers en circa 2.000 m2 congresruimte, circa 8.000 m2 leisure, 1.500 m2 horeca (Waterfront Area) en 5 parkeerlagen waarvan 2 ondergronds, met plek voor 670 auto’s.
Na oplevering in november 2013 zal ‘De Rotterdam’ dagelijks in gebruik zijn door zo’n 5.000 mensen en zorgt daarmee voor een verdubbeling van het aantal mensen op de Wilhelminapier.

Het ontwerp
Het ontwerp van De Rotterdam bestaat uit een voetstuk van 6 verdiepingen tot zo’n 30 meter hoogte. Daar bovenop verrijzen 3 transparante torens, de West -, Mid – en East Tower, die op zo’n 7 meter afstand van elkaar staan. De hele gevel van het gebouw is van glas. Daardoor beschikken alle ruimtes over ramen van vloer tot plafond en ‘opent’ het gebouw zich naar haar omgeving. Ook de publieksfuncties op de begane grond en de lichte, 8,5 meter hoge centrale hal – ‘Rotterdam Square’ – die het kloppende hart is van het gebouw, dragen bij aan het uitnodigende karakter van De Rotterdam.



De kantoren
De 60.000 m2 kantoor in het gebouw behaalt de hoogste score, het Greencalc+ A label, op de duurzaamheidindex en zal door de combinatie van duurzame oplossingen energiezuiniger zijn dan vergelijkbare nieuwbouw en substantieel beter dan wat volgens het Bouwbesluit is vereist.
De Mid Tower, circa 40.000 m2, komt in gebruik van de Gemeente Rotterdam. Voor de resterende 20.000 m2 lopen momenteel gesprekken met een aantal geïnteresseerde partijen.

De woningen
De 240 woningen in de West Tower zijn in eigendom van Amvest en gaan op 25 november, onder de naam 44Floors, in verkoop- en verhuur. 44Floors is op de Wilhelminapier de enige woontoren aan de Noordkant van het eiland. Die zijde biedt panoramische uitzichten op de binnenstad en de Maas. De appartementen zijn van hoge kwaliteit en hebben ramen van vloer tot plafond. De diversiteit in het aanbod (omvang en plattegrond) van de woningen is groot en alle beschikken over een eigen buitenruimte.

Duurzaamheid
Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben met Eneco een overeenkomst gesloten voor de levering van een integrale duurzame energieoplossing voor ‘De Rotterdam’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de locatie biedt; Maaswaterkoeling, verwarming en warm water uit het lokale warmtenet. Duurzame elektriciteit wordt ter plaatse geproduceerd door een bio- warmtekrachtkoppeling (WKK). Directeur Eneco Warmte & Koude: “Het gebouw zal voor de komende decennia het symbool zijn van wat er mogelijk is op het gebied van energiebewust bouwen.”
Overige duurzaamheidsmaatregelen in het gebouw zijn onder meer: de voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoge dichtheid, ofwel de floor space index (FSI) van 32, energiezuinige verlichting, automatische daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, energiezuinige liften met energie teruglevering, toepassing van duurzaam hout, waterbesparende kranen en reservoirs.
Ook tijdens de huidige fase van realisatie zijn uiteenlopende maatregelen van kracht, onder meer: aanvoer materiaal over het water en een ‘just-in-time’ systeem voor de aanvoer over land.



Betrokken partijen
De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam C.V., een joint venture van MAB Development uit Den Haag en OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam. Het ontwerp van De Rotterdam is van Rem Koolhaas, OMA.
FGH Bank is financier van dit project en in totaal zijn er 7 verschillende aannemers betrokken bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude) en DB Bouw (afbouw hotel).

Ook interessant