Architectuur

OMA's Apollolaan 171 in Amsterdam officieel geopend

Apollolaan 171, het nieuwste state-of-the-art kantoorgebouw van Amsterdam, is vandaag officieel geopend. Het kantoorgebouw werd in opdracht van Kroonenberg Groep ontworpen door OMA / David Gianotten. Het resultaat is een transparant gebouw dat reageert op haar omgeving die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw.

OMA's Apollolaan 171 in Amsterdam officieel geopend
Foto: © Ossip van Duivenbode - met dank aan OMA en Kroonenberg Groep

Lesley Bamberger – CEO Kroonenberg Groep:

“Op deze prominente locatie aan de Apollolaan hebben we met elkaar een prachtig kantoorgebouw gerealiseerd, wat impact geeft aan de hele buurt. Het ontwerp is afgestemd op haar omgeving en daarmee heeft het een zeer natuurlijke inbedding. Met trots kijken wij naar deze prachtige toevoeging aan de stad.”


David Gianotten – OMA Managing Partner - Architect:

"Rondom Apollolaan 171 bevindt zich een mix van boetiekkantoorgebouwen, woningen en luxe hotels. Ons voornaamste doel is om de nieuwe architectuur te verbinden met de levendige buurt door middel van vorm en materiaalgebruik, in tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw dat geïsoleerder was vanwege de veiligheidseisen van de bank. In ons ontwerp geven de in elkaar grijpende glazen volumes langs Apollolaan 171 het gebouw een uitnodigend karakter, terwijl de bakstenen gevel aan de residentiële Titiaanstraat de historische architectuur van Berlage oproept."


De Apollolaan is een prominente groene laan in Amsterdam Zuid, de wijk die zich laat kenmerken door een mix van historische stadsvilla’s en moderne gebouwen met zowel woon- als kantoorfuncties. Binnen deze bijzondere buurt vind je tevens het iconische Hilton Hotel ontworpen door de Nederlandse modernistische architect H.A. Maaskant. In de jaren 1980 werd het gebouw met een grotendeels ondoorzichtige gevel gebouwd op een hoekperceel langs de Apollolaan, volgens een winnend ontwerp in een ontwerpwedstrijd door Wim Quist, dat andere inzendingen versloeg, waaronder die van OMA. Naarmate het gebouw veranderde van de werkplek van JP Morgan in verhuurkantoren, voldeed het oorspronkelijke ontwerp niet langer aan de nieuwe functionele behoeften. Apollolaan 171 is ontwikkeld als een eigentijds kantoor dat een meer open werkomgeving biedt, geïntegreerd met de omgeving.

OMA's Apollolaan 171 in Amsterdam officieel geopend
Foto: © Ossip van Duivenbode - met dank aan OMA en Kroonenberg Groep

De vorm van het nieuwe vijf verdiepingen tellende gebouw is een letterlijke vertaling van de oorspronkelijke envelop van de JP Morgan-bank. Tegenstrijdig materiaalgebruik geeft de architectuur een dubbel karakter. Eén zijde van Apollolaan 171 wordt gekenmerkt door glazen volumes die zijn georganiseerd met verwijzing naar een 3D Japanse legpuzzel. De volumes zijn gedimensioneerd om aan te sluiten bij de schaal van de nabijgelegen gebouwen, terwijl het glas overvloedig licht binnenbrengt en het groen van de Apollolaan de kantoorinterieurs uitbreidt. Het primaire afwerkingsmateriaal voor de lobby en de hoofdcirculatiekern is groen marmer, in harmonie met het weelderige groen langs Apollolaan. Aan de kant van de residentiële Titiaanstraat is het gebouw getrapt en bekleed met onderling verweven op maat gemaakte bakstenen, die de historische woningen in het gebied oproepen qua schaal, kleur en tactiliteit. De vorm van het gebouw heeft geleid tot meerdere terrassen, waaronder een daktuin voor gebruik door de huurders.

Apollolaan 171 staat op de behouden kelder van het oude gebouw en hergebruikt de oorspronkelijke fundering van het gebouw om verspilling te minimaliseren. Aan duurzaamheid is in het gehele project veel aandacht besteed. Niet alleen om te voldoen aan het ambitieuze Amsterdamse duurzaamheidsprogramma, maar ook vanwege de inbedding in de groene omgeving. Zo zijn sedumdaken met regenwaterretentie aangebracht evenals zonnepanelen die de laadpalen voor elektrische auto's van stroom voorzien. Tevens is het gebouw voorzien van driedubbele beglazing en een state-of-the-art klimaatinstallatie.

Naast de ingang van Apollolaan 171 bevindt zich het beeld "Hendrik Petrus Berlage, 2023" van kunstenaar Xavier Veilhan, dat de invloed van Berlage op Amsterdam Zuid en Apollolaan 171 vastlegt. Het kunstwerk, een bronzen buste met een houding geïnspireerd door de foto's van Berlage, roept niet alleen de aanwezigheid van architecten op, maar geeft hen ook een tastbare vorm.

Tracey Emin's "The more of you the more I love you" – de neonroze signatuur op de ondoorzichtige buitenmuur van het oude gebouw – is opnieuw geïnstalleerd in de oprit naar de parkeergarage. Het kunstwerk is zichtbaar voor het publiek door de nieuwe glazen gevel van het gebouw.

OMA's Apollolaan 171 in Amsterdam officieel geopend
Foto: © OMA

In totaal is er 6.600m2 kantoorruimte gerealiseerd die in deelverhuur wordt aangeboden. Hiervoor worden er op dit moment met meerdere partijen gesprekken gevoerd die in een vergevorderd stadium zijn.

De bouw werd gerealiseerd door JP van Eesteren, het projectmanagement was in handen van vb&t projectmanagement. Cie Architecten was verantwoordelijk voor het technisch en uitvoerend ontwerp, in samenwerking met OMA.

Het ontwerpteam van OMA stond onder leiding van David Gianotten en de projectarchitecten Vincent Kersten en Michael den Otter.

Ook interessant