Verbouwen

Groen licht voor klimaatvriendelijk kantoorgebouw .CORE in centrum Brussel

De voormalige hoofdzetel van Confederatie Bouw (Embuild) aan de Lombardstraat in hartje Brussel wordt weldra omgevormd tot een modern en klimaatvriendelijk kantoorgebouw: ‘.CORE’. Stad Brussel heeft projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION groen licht gegeven om het iconische gebouw herop te waarderen tot een energiezuinige en flexibele werkplek. Eind 2025 opent ‘.CORE’ de deuren voor de eerste werknemers.

Het modernistische gebouw ligt op een boogscheut van de Grote Markt en werd in 1970 ontworpen door de beroemde Brusselse architect Marcel Lambrichs. De typische gevel doet al meer dan 50 jaar lang alle voorbijgangers opkijken en behoort inmiddels tot het bouwkundig erfgoed van onze hoofdstad. In juni vorig jaar verwierven projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION het iconische kantoorgebouw. Samen met het Brusselse architectenbureau A2RC geven zij de building nu een modern en vooral ook klimaatvriendelijk nieuw elan. En dat met respect voor het architecturale werk van Lambrichs. De karakteristieke buitenkant van het gebouw, met de bekende rechthoekige prefab betonopeningen, blijft dan ook behouden.

Modern, flexibel concept

De binnenkant van het negen verdiepingen tellende gebouw is wel volledig herontworpen. ​ Alles vertrekt vanuit een ruim atrium met veel natuurlijk licht en groen. Het atrium is meteen een centrale, aangename plek waar je meetings kan organiseren of gewoon kan bijpraten met collega’s. Werknemers en bezoekers kunnen zich vrij bewegen in het 8.400 vierkante meter grote kantoorgebouw, dat met zijn modern, flexibel concept, creativiteit en productiviteit bevordert.

Groen licht voor klimaatvriendelijk kantoorgebouw .CORE in centrum Brussel
Dé eyecatcher en favoriete plek van de toekomstige werknemers wordt ongetwijfeld de ruime rooftop. Daar kan je tussen het groen genieten van een adembenemend uitzicht op het Stadhuis van Brussel.

“Met ‘.CORE’ hebben we een kantoorruimte ontworpen die de productiviteit en het welzijn van de toekomstige werknemers bevordert. Het project speelt perfect in op de behoefte aan duurzamere, flexibelere en gezondere stedelijke werkplekken.” ​

​Alexis Spaas, Business Unit Manager Brabant bij ION


Groen licht voor klimaatvriendelijk kantoorgebouw .CORE in centrum Brussel

Klimaatvriendelijke aanpak

‘.CORE’ is daarnaast een gebouw dat resoluut op een klimaatvriendelijke toekomst is gericht. Hout en glas vormen een aanvulling op het originele beton en geven het interieur een warm en uitnodigend karakter. Het kantoorgebouw zal ook CO2-neutraal zijn en alle fossiele brandstoffen bannen. De installatie van zonnepanelen voorziet ‘.CORE’ van groene energie. De duurzame ontwikkeling wordt verzekerd door BREEAM Outstanding-certificeringen (het hoogste niveau op de BREEAM-beoordelingsschaal, die de milieuprestaties van het project beoordeelt), Well (Platinum ready) en WiredScore (Platinum).

“Het ‘.CORE’-project geeft perfect weer hoe wij de werkruimtes van de toekomst zien. Een visie die we delen met ION. Bij EAGLESTONE streven we naar een duurzame aanpak van al onze ontwikkelingen. We verminderen de impact op milieu en klimaat en verhogen het welzijn van bewoners. Het ‘.CORE’-project is meer dan gewoon een gebouw, het is een duurzaam herkenningspunt, dat het beste uit verleden en toekomst samenvoegt. We zijn blij om deze strategische locatie te kunnen helpen omvormen tot een dynamische werkruimte, met respect voor het architecturale erfgoed van Brussel.” ​

​Sophie Lambrighs, CEO van EAGLESTONE BELGIUM


Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebouw eind 2025 opgeleverd.

Ook interessant