Architectuur

Bijzondere houtconstructie Kindermuseum in Wisconsin wint prestigieuze prijs

Bijzondere houtconstructie Kindermuseum in Wisconsin wint prestigieuze prijs
Foto: © Kleine Leonard
Op 9 november 2023 ontving het Children’s Museum of Eau Claire (CMEC) in Wisconsin twee prestigieuze prijzen van de Nationale Raad van Verenigingen van Bouwkundig Ingenieurs tijdens de Structural Engineering Excellence (SEE) Awards ceremonie. KPFF, het ingenieursbureau gevestigd in Seattle, nam de awards in ontvangst voor hun grensverleggende werk aan het museum, met name voor de innovatieve toepassing van gemengd hout in een zwaarbelaste, tweelaagse constructie.

Samenwerking tussen visionaire leiders van het museum, het gerenommeerde architectenbureau Steinberg Hart, en WholeTrees Structures, een in Wisconsin gevestigd bedrijf dat geprefabriceerde structuren van rondhout leverde, resulteerde in dit zeer innovatieve gebouw. De structuur, opgebouwd uit ronde houten kolommen en balken in plaats van traditioneel staal, toont de veelzijdigheid van dit materiaal op meerdere verdiepingen. De toepassing van Structural Round Timber (SRT) in de museumconstructie, waarbij Es- en Suikeresdoorn-bomen lasten tot 200 kips dragen, weerspiegelt de groeiende potentie van dit duurzame bouwmateriaal.

Erik Lofthus van KPFF verklaarde enthousiast: "CMEC opent de deur naar een wereld van mogelijkheden voor het vervangen van traditionele staal- en houten frames in meerlaagse structuren." Amelia Baxter, medeoprichter en CEO van WholeTrees Structures, benadrukte het belang van duurzaam bosbeheer en het gebruik van bomen als structurele elementen.

Het verwezenlijken van het ontwerp betrof een samenwerking tussen Steinberg Hart, boseigenaren aan beide kusten en in het Midwesten. Bedrijven zoals Port Blakely en 7 Islands Land Company doneerden materialen voor de constructie, terwijl de stad Sheboygan, WI, bijdroeg met essenhouten kolommen.

Naast het gebruik van SRT omarmde architect Malcolm Holzman van Steinberg Hart een holistische duurzaamheidsbenadering. Het gebouw, geopend in 2022, bereikte koolstofneutraliteit dankzij geothermische verwarming, 308 zonnepanelen op het dak en het vermijden van gasgebruik.

Holzman beschouwt architectuur als een vorm van verkenning, waarbij het Children’s Museum een visuele gids biedt met zichtbare structurele ondersteuningssystemen. Het project, dat niet alleen bij de SEE Awards werd erkend maar ook door de lokale gemeenschap van Eau Claire, WI, heeft sinds de opening in 2022 meer dan 100.000 bezoekers aangetrokken. De nadruk op innovatieve materialen en creatief ontwerp heeft een uitnodigende speel- en verkenningssfeer gecreëerd in dit opmerkelijke gebouw.

Ook interessant