Nieuwe woonproject Stabroek feestelijk ingehuldigd

  BE   23 juni 2015 Bron: Comtext
Nieuwe woonproject Stabroek feestelijk ingehuldigd
De nieuwe bewoners
Aan de Dorpsstraat 20-24 in Stabroek verscheen een nieuw woonproject met 4 sociale huurappartementen en 7 studio’s voor mensen met een beperking. Het is de eerste gezamenlijke realisatie van sociale huisvestingmaatschappij De Ideale Woning en de vzw Rotonde, ondernemend in de zorg voor volwassenen met een beperking. Dit project past volledig binnen het doelgroepenbeleid van de gemeente Stabroek. Op vrijdag 19 juni werd het wooncomplex feestelijk ingehuldigd samen met de bewoners en vertegenwoordigers van De Ideale Woning, Rotonde en het gemeentebestuur.

De nieuwbouw kwam tot stand op het terrein van de vroegere motorwinkel Zwarte Arend, vlakbij de huidige Albert Heijnvestiging. In 2005 en 2007 kocht De Ideale Woning de toenmalige panden op. In 2010 werden ze volledig gesloopt. 2 jaar later gebeurde ook de aankoop van een doorgang met servitude voor het buurpand van ING. Architect Daniël Corten kreeg de opdracht om een nieuwbouw te ontwerpen.

Begin februari 2014 startte Bouwbedrijf Wienen uit Zutendaal met de bouwwerken. Op de site werden in totaal 4 appartementen (3 met 1 slaapkamer en 1 met 2 slaapkamers) en 7 studio’s opgetrokken. Onder het woongedeelte op het gelijkvloers bevindt zich ook een commerciële ruimte. Eind april was de aannemer klaar met de nieuwbouw.

De Ideale Woning verhuurt de appartementen als sociale huureenheden. De studio’s worden bewoond door mensen met een beperking die ondersteuning krijgen van Rotonde. De vzw zal ook de commerciële ruimte op de benedenverdieping uitbaten. Op die manier kan men spreken van een mooie synergie tussen De Ideale Woning en Rotonde. Het gemengd woonproject kwam tot stand dankzij de vruchtbare samenwerking tussen beide partners.

“We zijn heel blij dat we in het kader van het doelgroepenbeleid van de gemeente Stabroek mee kunnen participeren in het woonproject. Dat beleid vertrekt vanuit sociale huisvesting, maar het gemeentebestuur heeft er ook oog voor dat hierin tevens mensen met een handicap worden opgenomen”, vertelt Eric Avonts, algemeen directeur van Rotonde vzw.

Ouder worden

In het kader van ruimte voor De Vluchtheuvel bestond er sinds 2000 al een project van beschermd wonen aan het Laageind 40 in Stabroek. Tot voor kort hadden 7 mensen met een beperking hier hun thuis. Maar deze woonvorm was minder gericht op de toenemende veroudering van de bewoners. Bovendien was er behoefte aan een meer gedifferentieerde huisvesting van deze mensen. 6 onder hen namen onlangs hun intrek in de studio’s van het nieuwe woonproject aan de Dorpsstraat 20-24.

“Het is voor hen een volgende stap in hun leven. In hun nieuwe woonst kunnen ze rustig ouder worden. Ze groeien ook meer als groep. Het verder samen leven en samen wonen wordt een nieuwe belevenis. Enkelen onder hen doen vrijwilligerswerk in de plaatselijke school en in het rust- en verzorgingstehuis. Dat kunnen ze vanuit het woonproject perfect verder zetten”, aldus nog Eric Avonts.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo