Woonprojecten

Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven

Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven
De definitieve plannen voor het iconische instituut Maisin op de Hertogensite in Leuven zijn rond. In dit historische gebouw, dat in 1927 werd opgetrokken als een van de eerste kankeronderzoekcentra ter wereld, komen 26 moderne appartementen. Ook het auditorium krijgt een nieuwe invulling als ruimte voor lezingen en kantoren. Aan de kant van de Kapucijnenvoer verdwijnen delen van het voormalige Sint-Rafaëlziekenhuis, waar plaats wordt gemaakt voor 69 studentenkamers en 34 appartementen. De werken starten eind 2025 en vanaf begin 2028 verwelkomt het project de eerste bewoners, studenten en kantoorhouders.

Het instituut Maisin werd in 1927 gebouwd als één van de eerste ziekenhuizen ter wereld dat zich specialiseerde in kankeronderzoek. 100 jaar later maken de oude ziekenhuiskamers plaats voor 26 comfortabele verblijven. Daarbij voorziet projectontwikkelaar Resiterra zowel compacte studio's als appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Ondanks de nieuwe invulling blijft het gebouw de bewoners wel herinneren aan zijn geschiedenis. De centrale gang - die typisch is voor ziekenhuisbouw - is daar een voorbeeld van.

Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven

"De waardevolle architecturale erfgoedelementen worden behouden of hersteld naar hun oorspronkelijke staat. Het zal een stevige uitdaging zijn, maar we geloven dat dit een mooi resultaat oplevert dat het gebouw alle eer aandoet. Dat de toekomstige bewoners in zo'n historische omgeving zullen vertoeven, mag je gerust uniek noemen." ​
​​
Erik Van Hoof van projectontwikkelaar Resiterra


Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven

Ondernemen in historische aula

Aan de achterkant van het instituut Maisin ligt het bijhorende auditoriumgebouw, met een oppervlakte van maar liefst 2.000 vierkante meter. De aula in het gebouw behoudt zijn functie voor lezingen, vergaderingen en voordrachten. De originele houten opstelling wordt daarbij in ere hersteld. Opvallend: de bovenste verdieping van de aula krijgt een glazen raam, waarachter plaats is voorzien voor kantoorruimtes die uitkijken op de aula. Achter de aula en het instituut Maisin komt de nieuwe Welzijnstoren, waar eerder al over gecommuniceerd werd. Die zal onderdak bieden aan verschillende welzijnsgerelateerde diensten van o.a. UZ en KU Leuven.

"Het behoud van het auditorium Maisin was een uitdrukkelijke wens van vele Leuvenaars – omwille van zijn rijke geschiedenis en karaktervolle houten opstelling. Samen met Resiterra hebben we dan ook gezocht naar een invulling die de bestaande structuur en het unieke karakter respecteert én toekomstgericht is. Want een zinvolle herbestemming is de krachtigste vorm van erfgoedzorg! Deze inspirerende werkomgeving bewijst dat dat perfect kan."

Dirk Vansina, Leuvens schepen van ruimtelijke planning, openbare werken, monumenten en onroerend erfgoed


Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven
Ontwerpbeeld - Centraal achter de bomen staat het auditorium Maisin, rechts is de Welzijnstoren.

Nieuwbouwappartementen en "straffe" studentenkamers

De komst van de Welzijnstoren zorgt ervoor dat het deel van het Sint-Rafaëlziekenhuis op de Kapucijnenvoer plaats maakt voor een nieuwbouw. Voor het ontwerp daarvan werd gekozen voor het gerenommeerde Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners (DG&P). In Leuven drukten zij al eerder hun stempel op projecten zoals het Barbarahof en het Janseniushof. De architecten willen het nieuwe gebouw dan ook mooi laten aansluiten bij de architecturale stijl van het instituut Maisin.

Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven
De kant van de nieuwbouw die het dichtst aansluit bij instituut Maisin geeft vorm aan een woonresidentie met nog eens 34 appartementen van verschillende groottes. Langs de andere kant van het gebouw komt een nieuwe studentenresidentie, weliswaar zonder doorgang naar de appartementen. Als eerbetoon aan het ziekenhuis kreeg de studentenresidentie de toepasselijke naam "St. Raf" (ook uit te spreken als "straf"). De residentie bestaat uit 69 studentenkamers, verdeeld over 6 leefunits, elk met een volledig uitgeruste gemeenschappelijke keuken. De studentenkamers zullen bovendien bemeubeld zijn en hebben steeds een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Op het gelijkvloers wordt nog een overdekte fietsenstalling voorzien.

"Er is een grote nood aan extra studentenhuisvesting in Leuven. Volgens de huidige schatting zouden er tegen 2030 maar liefst 4.000 studentenkamers tekort zijn. Het was dan ook logisch dat we hier binnen de plannen voor de Hertogensite rekening mee zouden houden. De locatie is perfect voor studenten: pal in het centrum, vlakbij de belangrijkste campussen en op 2 minuten fietsen van de Oude Markt - ook dat is voor een student uiteraard niet onbelangrijk."

Erik Van Hoof van projectontwikkelaar Resiterra


Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven
Na het bouwverlof - tegen midden augustus - starten de sloopwerken. De start van de renovatie van het instituut en auditorium Maisin is gepland voor eind 2025, net zoals de opbouw van de nieuwe studentenresidentie, het appartementencomplex en Welzijnstoren. Tegen begin 2028 moet alles klaar zijn om de nieuwe bewoners, studenten en kantoorhouders te ontvangen.

Nieuwe toekomst voor historisch instituut Maisin in Leuven
Ontwerpbeeld van De Hertogensite. Bovenaan de foto in het midden is het instituut en auditorium Maisin, de Welzijnstoren, het nieuwe appartementencomplex en St. Raf gelegen.