Nieuwe joint venture investeert 280 miljoen euro in groeiende huurdersmarkt

  BE   23 februari 2021 Bron: Bereal
Nieuwe joint venture investeert 280 miljoen euro in groeiende huurdersmarkt
Vastgoedspeler ION, bekend als projectontwikkelaar van o.a. de Boerentoren in Antwerpen, start een unieke samenwerking met de internationale institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Global Investment Partners. Samen willen ze 280 miljoen euro investeren in nieuwbouwwoningen en -appartementen die uitsluitend bestemd zijn voor de verhuurmarkt. “België is traditioneel een kopersmarkt, maar we evolueren naar een situatie waarin 30% een woning huurt”, luidt het. “In de komende jaren zal dit nog sterker evolueren, net zoals we het voorbije decennium in Nederland zagen.”

Vandaag is goed 72% van de Belgen nog huiseigenaar. Een recente studie leert echter dat professionals binnen de sector verwachten dat het eigenaarschap tegen 2030 opnieuw zal zakken naar 65%, het niveau van 1995. In absolute aantallen gaat het dan om tienduizenden Belgen die bijkomend een woning huren in plaats van er zelf een te bezitten. In grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik en Leuven ligt het aantal woningbezitters inmiddels al onder de 55%. Zeker bij nieuwbouw - ook rondom de grote steden - zet een dalende trend zich stilaan in.

Dat de Belgische verhuurmarkt groeit, is voor een stuk te verklaren door een mentaliteitswijziging. Zo wisselen vele jongeren vandaag regelmatig van job, reizen ze veel meer, onderbreken ze al eens hun carrière, enzovoort. Velen spenderen hun inkomen dan ook anders dan pakweg tien jaar geleden. Daarnaast wordt de aankoop van een nieuwbouwwoning financieel moeilijker voor een toenemend aantal Belgen.

Dit biedt mogelijkheden voor projectontwikkelaars én investeerders. Daarom start ION, samen met twee partners, een nieuw residentieel investeringsplatform: ION Residential Platform (IRP). Het gaat om een joint venture met twee internationale institutionele vermogensbeheerders: Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners. Samen plannen ze initieel 280 miljoen euro te investeren in betaalbare, duurzame nieuwbouwprojecten met kwaliteitsvolle huisvesting. Die aanzienlijke investeringscapaciteit kan op termijn nog toenemen.

Focus op duurzaamheid

ION Residential Platform (IRP) wordt meteen ook het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het zal zich in de eerste plaats richten op de grootste Belgische steden. De projecten komen deels uit de pijplijn van projectontwikkelaar ION, maar zullen ook aangevuld worden met die van andere ontwikkelaars. Het platform plant om in de komende maanden al een aantal aankopen te realiseren.

Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners, namens een van haar klanten, nemen een gelijk economisch belang in de joint venture, ION neemt een minderheidsbelang en zal eveneens optreden als dienstverlener. De joint venture zal een initiële investeringscapaciteit hebben van 280 miljoen euro, met de verwachting dat dit in de loop van de tijd zal toenemen.

IRP wil vooral ook een referentie worden bij huurders. En dit door kwaliteitsvolle en professioneel beheerde woningen aan te bieden. Daarnaast moeten de duurzame projecten van het platform ook actief bijdragen aan een meer klimaatvriendelijke woningmarkt. Voor de partners zal de joint venture dan weer een stabiel lange termijn rendement opleveren, met zicht op verdere groei in een aantrekkelijke nieuwe markt.

“De lancering van deze joint venture is een volgende stap in de ontwikkeling van ION, waarbij wij naast ontwikkelaar ook als belegger actief worden. Wij geloven in de Belgische markt voor huurwoningen en hebben de ambitie hier fors in te groeien. Door de samenwerking met twee toonaangevende institutionele beleggers kunnen wij onze ambities versneld realiseren. Door het combineren van elkaars expertise zullen wij in staat zijn om snel te groeien en maximaal in te zetten op duurzaamheid en innovatie in deze nieuwe markt.”

Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren, co-CEO’s van ION

“Betaalbare en duurzame huisvesting ter beschikking stellen is een van onze belangrijkste doelstellingen. Bovendien is het ook een van onze voorkeursstrategieën op het vlak van investeringen in heel Europa. Deze investering stelt ons in staat om die strategie ten volle uit te spelen in een defensieve markt met sterke fundamenten op de lange termijn. We zijn verheugd om met ION en Bouwinvest samen te werken om een aantrekkelijk product en sterk platform te bouwen.”

Line Verroken, Senior Investment Manager, CBRE Global Investment Partners

“Betaalbare huisvesting als een beleggingscategorie biedt een interessante opportuniteit om zowel op financieel als sociaal vlak waarde te creëren. De fundamenten voor deze investering zijn sterk, als gevolg van aanhoudende verstedelijking en een groeiend woningtekort in stedelijke gebieden. Gezien de aanhoudende vraag en het lagere risiconiveau, zijn we enthousiast om onze investeringen in dit segment uit te breiden, en zijn we verheugd om deze specifieke strategie voort te zetten samen met ION en CBRE GIP.”

Jasper Petit, Senior Portfolio Manager European Investments, Bouwinvest

“Met deze investering verstevigen wij onze aanwezigheid in België en in het bijzonder de grootste steden. De investering draagt ook bij aan de doelstellingen van Bouwinvest om op lange termijn een solide rendement te realiseren en dat op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier.”

Robert Koot, Director European Investments, Bouwinvest

“We zijn bijzonder fier op de oprichting van deze joint venture. We zijn ervan overtuigd dat de wereldwijde ervaring van Bouwinvest en CBRE GIP op het vlak van residentiële investeringen, in combinatie met ION’s pijplijn, expertise op het vlak van duurzaamheid en lokale expertise, zal leiden tot prachtige resultaten. De Belgische markt van residentiële investeringen is zeer interessant en deze stap geeft deze markt een extra impuls.”

Casper van Grieken, Head of CBRE Capital Advisors Netherlands

CBRE Capital Advisors trad op als corporate finance-adviseur van ION en begeleidde het transactieproces.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo