Architectuur

Nieuw leven voor 'Clockwork orange'-wijk

Woningbouworganisatie Peabody heeft deze week de plannen ingediend voor de herontwikkeling van Thamesmead in Londen. Mecanoo architecten heeft samen met Proctor and Matthews Architects en Turkington Martin een masterplan gemaakt dat meer dan 1.500 woningen omvat. De eerste fase gaat naar verwachting begin volgend van start.

Thamesmead, dat onder meer bekend is als opnamelocatie voor de film A clockwork orange, is gebouwd in de jaren zeventig in een voormalig moerasgebied. De woningen zijn volgens een destijds innovatieve manier van bouwen gerealiseerd. Het plan bestond uit torenblokken die onderling werden verbonden via luchtbruggen, terwijl het maaiveld was gereserveerd voor parkeren.

Deze opzet leverde Thamesmead echter al gauw een reputatie van een onprettige en onveilige wijk. Het nieuwe masterplan moet hier verandering in brengen, door in te zetten op verbinding, gemeenschap en identiteit.

Tevens wordt met de plannen ingespeeld op de toekomstige aansluiting van station Abbey Wood op de Crossrail, waardoor de reistijd naar de Londense City nog slechts twintig minuten zal bedragen. Dat schept uiteraard nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant