Architectuur

Francine Houben 'woman architect of the year'

Francine Houben heeft in Londen de Woman Architect of the Year Award ontvangen. De prijs wordt ieder jaar door het Britse architectuurmagazine Architects’ Journal uitgereikt. De jury omschrijft de directeur van Mecanoo architecten als ‘zelfverzekerd maar bescheiden’. “Francine Houben is een vrouw die een zeer groot bureau met 120 medewerkers leidt”, zegt jurylid Martha Thorne, “Zij is iemand die in staat is dit leiderschap te combineren met architectuur van de hoogste kwaliteit en is daarom een voorbeeld.”

Vorig jaar werd de door Francine Houben ontworpen bibliotheek in Birmingham geopend. Dit gebouw trok in de eerste drie maanden een miljoen bezoekers en werd door lezers van Architects’ Journal uitgeroepen tot gebouw van het jaar.

Houben is na Alison Brooks (2013) en Michál Cohen/Cindy Walters (2012) de derde architect die de onderscheiding heeft ontvangen. Ze laat weten zeer vereerd te zijn met de Award.

“Ik voel me bevoorrecht om vrouw te zijn, moeder te zijn en architect te zijn. Dat was niet altijd een makkelijke combinatie. Het was ook een voorrecht om de bibliotheek van Birmingham hier in Groot-Brittannië te mogen ontwerpen”, zegt Houben.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant