Nieuwbouw

Bibliotheek Birmingham opent deuren

Morgen, 3 september, wordt de nieuwe bibliotheek van de Britse stad Birmingham geopend. In de door Mecanoo architecten ontworpen bieb worden dagelijks tienduizend bezoekers verwacht, waarmee het de best bezochte bibliotheek van Europa zou worden. De cirkel vormt het hoofdmotief in het ontwerp. De Library of Birmingham vormt het middelpunt van een gebouwenensemble aan het Centenary Square. De bibliotheek wordt geflankeerd door het Baskerville House (stammend uit 1936) en het Repertory Theatre (gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw). Het eveneens door Mecanoo gerenoveerde theater deelt zijn entree met de bieb.

De bibliotheek bestaat uit vier gestapelde volumes boven een glazen plint. Een filigraan met een patroon bestaande uit cirkels bekleedt de gevels. Met het bekledingsmateriaal wordt verwezen naar zowel de staalindustrie als ambachtelijkheid uit de regio, de betekenis van de cirkels wordt aan de fantasie van het publiek overgelaten.

Ook is het gebouw voorzien van levendige buitenruimtes. De ruimtes die zijn ontstaan tussen de volumes, worden ingevuld met (dak)tuinen. Het plein voor de bibliotheek zal worden geprogrammeerd met allerlei activiteiten. Het uitkragende volume biedt dankzij diens glazen gevel en het balkon op het dak een tribune.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant