Duurzaam Bouwen

Nieuw: gids van Belgische PEFC-gecertificeerde bedrijven

PEFC Belgium, de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC-label, heeft zopas een gloednieuwe publicatie uitgebracht. De ‘Gids van PEFC-gecertificeerde bedrijven 2014’ bevat de gegevens van alle bedrijven die producten kunnen verkopen die het PEFC-label dragen. Deze producten geven de garantie dat het materiaal (hout, papier of afgeleiden) waaruit ze bestaan afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. De catalogus is een handig instrument voor lokale overheden, de bedrijfswereld en de particuliere consumenten.

Iedereen wil zijn steentje bijdragen voor een goed leefmilieu. Tal van eenvoudige handelingen maken wel degelijk het verschil. Zo is het belangrijk om bij de keuze van hout of papier (of afgeleiden) aandacht te besteden aan de oorsprong van de vezels; Wanneer deze afkomstig zijn uit duurzaam bosbeheer (evenwicht tussen ecologische, economische en sociale aspecten van het bos), hebt u de garantie dat illegale houtkap niet aan de orde is en dat er een toekomst voor onze bossen wordt verzekerd.

Particuliere consumenten letten in de winkelrekken op producten voorzien van het PEFC-logo. Overheden en bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen concreet willen maken, zetten vaak duurzaamheidscriteria in hun bestekken maar ze zijn niet steeds zeker hoe ze de herkomst van de producten kunnen nagaan. De enige manier om er zeker van te zijn dat zij producten kopen afkomstig uit een PEFCgecertificeerd bos, is een beroep te doen op een PEFC-gecertifieerd bedrijf.

In de gloednieuwe gids werden alle gegevens opgenomen van de Belgische bedrijven die over een PEFCChain of Custody-certificaat beschikken en hiervoor ook gecontroleerd worden door onafhankelijke certificatie-instellingen. Er is een grote verscheidenheid aan beschikbare producten die het PEFC-label dragen en in de betrokken bedrijfssectoren.

Momenteel zijn in België 427 bedrijf PEFC-gecertificeerd, een cijfers dat een voortdurende stijging kent. In 2013, een jaar dat toch wel gekenmerkt werd als een moeilijk economisch jaar, steeg het aantal PEFCgecertificeerde bedrijven nog met 10%.

Een update van de gecertificeerde bedrijven vindt u steeds op www.pefc.be en de gids zal jaarlijks heruitgegeven en verspreid worden. Hij werd verstuurd naar overheden, bedrijven, boseigenaars,… en zal verdeeld worden op beurzen. Een papieren exemplaar kan gratis aangevraagd worden via info@pefc.be. De digitale versie (tweetalig) is ook hier beschikbaar.
Kortom: deze handige gids mag ontbreken bij al wie verantwoordelijke aankopen wil doen!

Ook interessant