Duurzaam Bouwen

PEFC-Chain of Custody-standaard in lijn met EUTR

PEFC Internationaal heeft onlangs haar vernieuwde Chain of Custody standaard gepubliceerd. Deze standaard biedt bedrijven een praktisch middel om aan te tonen dat zij zich houden aan de EUhoutverordening.

De PEFC-Chain of Custody-standaard bevat de eisen die opgelegd worden aan bedrijven die producten wensen te verwerken en verhandelen met het PEFC-label. Dit label geeft garanties dat de producten, zoals hout en papier, afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.

De EU-houtverordening (EU Timber regulation, kortweg EUTR) trad op 3 maart jl. in werking om illegaal hout te weren van de EU-markt. De EUTR is van toepassing op hout-, pulp- en papierproducten afkomstig uit bossen zowel binnen als buiten de Europese Unie. De PEFC-Chain of Custody werd dus herzien om de eisen van de EUTR erin te integreren.

5 bedrijven uit verschillende sectoren (Papernet, Puumerkki, Steelcase, Weyerhaeuser en Zellstoff Standal) hebben als pilootproject met succes de nieuwe versie in hun eigen bedrijf geïntegreerd. De belangrijkste wijzigingen in de PEFC Chain of Custody-standaard, geldig wereldwijd, zijn:
  • Uitbreiding van de definitie van controversiële bronnen en verboden materialen, conform de EUTR
    
  • Aanvullende informatie eisen over boomsoorten en hun herkomst; aangepast in functie van de EUTR
    
  • Het al bestaande PEFC stelsel van zorgvuldigheidseisen (Due Diligence System, DDS) werd aangepast en is een geïntegreerd onderdeel geworden van de standaard. Elk PEFC-gecertificeerd bedrijf (zelfs als die niet als eerste het hout op de Europese markt plaatst) dient een zorgvuldigheidssysteem op te zetten
    
  • Mogelijkheid om voor alle andere bevoorrading (dus niet PEFC-gecertificeerd) een risicoanalyse te doen via een nieuwe claim PEFC Controlled Sources.

Bedrijven die reeds over een CoC-certificaat beschikten, krijgen een overgangsfase van 9 maanden van de oude naar de nieuwe standaard. Deze overgangsfase eindigt op 24 februari 2014. Vanaf dat moment voldoen alle PEFC-gecertificeerde producten aan de EUTR.

Ook interessant