Algemeen

PEFC gecertificeerd hout weer het grootste volume

De marktmeting die door Probos is uitgevoerd over het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt, toont opnieuw aan dat het grootste volume gecertificeerd hout afkomstig is uit PEFC gecertificeerde bossen. De marktmeting is uitgevoerd in opdracht van Ministeries I&M, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.
Het totale volume duurzaam hout is van 13,3% in 2005, via 34% in 2008 gestegen naar 67% in 2011. Dit is een mooi resultaat van bedrijven in de hele houtketen! Staatssecretaris Mansveld (I&M): “Hiermee is de kabinetsdoelstelling van 50% gehaald”.

67% van het hout op de Nederlandse markt is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Circa 2/3e daarvan komt uit PEFC gecertificeerde bos. Gecertificeerd tropisch hout is sterk gegroeid: 46% van het gezaagd tropisch loofhout is nu mèt een certificaat op de markt tegen 16% in 2008. Dit is niet zo verwonderlijk, sinds 5 mei 2009 is MTCS geaccepteerd door PEFC International. PEFC/MTCS heeft nu al een aandeel van 15% van al het gecertificeerde gezaagde tropische hardhout in Nederland. Voor de verduurzaming van de timmerindustrie is dat een belangrijk gegeven. Veel hout uit Maleisië is zeer geschikt voor kozijnen, deuren en trappen.

Voor PEFC zijn de doelstellingen nog niet gehaald. Er moet nog heel veel werk worden verzet om juist in de tropen meer bos aantoonbaar duurzaam te beheren. Op de Nederlandse markt is nog ‘winst’ te behalen met het méér onder certificaat leveren van Europees loofhout voor onder andere de meubel- en parketindustrie. Het gecertificeerde bos is er wel. Nu nog de handelsketen organiseren en werken aan de bewustwording bij de eindgebruiker. Het uiteindelijk doel is dat 100% van de bossen wereldwijd duurzaam wordt beheerd en dat duurzaam hout op de markt de norm is in Nederland.

Ook interessant


Build for Life