Algemeen

Betrouwbaarheid PEFC bevestigd

De Kamer van beroep van Stichting Milieukeur (SMK) verwierp een beroep dat door een groep van ngo’s werd ingediend, en bevestigde dat PEFC International voldoet aan de Nederlandse criteria die van toepassing zijn op overheidsopdrachten. Deze verwerping kwam er een jaar nadat het Nederlandse Timber Procurement Assessment Committee (TPAC) een bezwaar van de ngo’s verwierp als ongegrond. Daarmee kwam een einde aan een vier jaar aanslepende zaak en werd bevestigd dat PEFC borg staat voor duurzaamheid zoals bepaald door de Nederlandse criteria.

"Wij zijn blij dat het oordeel van het TPAC en de opeenvolgende onderzoeken tijdens de klachten- en beroepsprocedure hebben aangetoond en bevestigd dat onze normen betrouwbaar zijn en voldoen aan de Nederlandse criteria voor de gunning van overheidsopdrachten, die allicht de strengste ter wereld zijn," aldus Ben Gunneberg, Secretaris-generaal van PEFC International.

Vijf Nederlandse organisaties uit het maatschappelijke middenveld dienden een bezwaar in en tekenden vervolgens beroep aan tegen de eerste uitspraak van het TPAC: WWF Nederland (World Wildlife Fund), Greenpeace (Stichting Greenpeace), Stichting Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV), de Nederlandse Interchurch Organisation for Development Cooperation (ICCO), en Vrienden van de Aarde Nederland (Vereniging Milieudefensie).

Het belangrijkste argument van WWF en de andere organisaties tijdens de zitting in beroep was dat het overkoepelende systeem van PEFC International geen waarborgen biedt dat de onderliggende nationale PEFC-systemen voldoen aan de Nederlandse criteria voor de gunning van overheidsopdrachten, een argument dat door de Kamer van beroep werd verworpen. Het beroep dat onder meer door WWF werd geformuleerd, werd dan ook afgewezen.

“Wij verheugen ons over het resultaat van de klachten- en beroepsprocedure en waarderen de duidelijkheid die wordt verschaft voor alle betrokken spelers wereldwijd,” verklaarde Ben Gunneberg, Secretaris-generaal van PEFC International. “Geen enkel ander certificatiesysteem voor bosbeheer werd ooit zo grondig en nauwgezet onderzocht als dat van PEFC International en het door PEFC erkende nationale bosbeheercertificatiesysteem. De resultaten bevestigen dat de PEFC-normen en het certificatiesysteem van de basis naar de top voldoen aan de hoge verwachtingen en deze zelfs overtreffen.”

“Wij zijn natuurlijk erg opgezet met het resultaat, maar deze zaak heeft heel wat middelen opgeslorpt van PEFC die een wereldwijd bosbeheercertificatiesysteem zonder winstoogmerk is. Zo zullen wij minder in staat zijn om het duurzame bosbeheer in te voeren in gebieden op aarde waar dit het meest nodig is,” beklemtoonde William Street, Voorzitter van PEFC. “Anderzijds blijkt uit dit grondige onderzoek dat de eisen die ngo’s zoals WWF de voorbije jaren herhaaldelijk hebben gesteld in verband met PEFC, geen steek houden. Dat zou een einde moeten maken aan deze decenniumlange campagne tegen PEFC, zodat wij voortaan kunnen samenwerken in het belang van het wereldwijde bosbestand.”

“Nu dit probleem van de baan is, hopen wij dat onze uitgestoken hand naar alle spelers zal leiden tot meer samenwerking. PEFC biedt alle betrokken partijen talrijke kansen aan voor meer betrokkenheid op zowel nationaal als internationaal niveau, en wij verwelkomen alle samenwerkingsinitiatieven rond onze gemeenschappelijke doelstelling om de wereldwijde bossen te redden,” herhaalde de heer Gunneberg.

TPAC werd in 2007 opgericht met het oog op de beoordeling van certificatiesystemen voor een duurzaam bosbeheer, in het licht van de Nederlandse criteria voor de gunning van overheidsopdrachten inzake hout in het kader van het Nederlandse beleid rond overheidsopdrachten. In 2010 was het van oordeel dat PEFC voldeed aan de Nederlandse criteria voor overheidsopdrachten voor de Nederlandse markt. Op een totaal van achttien principes behaalde PEFC een score van 2 (de hoogste score) voor vijftien principes en van 1 voor drie principes.

De bezwaren van de ngo’s, die eerst werden ingediend in 2010, hadden betrekking op uiteenlopende aspecten van het PEFC-certificatiesysteem, waaronder de bescherming van de biodiversiteit en de participatie van inheemse volken. Na een grondig onderzoek van deze bezwaren stelde TPAC dat “[…] PEFC International grondig werd onderzocht[…]” en het besloot dat “[…] er geen redenen bestaan om de positieve beoordeling van PEFC International voor de Nederlandse markt te herzien.” TPAC wees erop dat “de Algemene vergadering van PEFC [in november 2010] een nieuwe meta-norm had goedgekeurd voor een duurzaam bosbeheer, waardoor het internationale systeem nog werd verbeterd.”
Build for Life