Duurzaam Bouwen

7 op de 10 Waalse gemeenten kent het PEFC-label

Uit een recent uitgevoerde studie blijkt dat ruim 7 op 10 van de Waalse steden en gemeenten het PEFC-label kennen en dat 37% het ook systematisch integreert in de eigen aankooppolitiek. Het PEFC-label garandeert dat papier en hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een mooi resultaat dat PEFC Belgium - de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC-label in België - alleen maar kan toejuichen. Via een online-enquête werden alle Waalse steden, gemeenten en provincies bevraagd over hun kennis van het PEFC-label, het gebruik van PEFC-gelabelde producten en de communicatie/sensibilisering die ze rond het label doen.

PEFC gekend bij 7 op de 10 lokale overheden
Meer dan 70% van de respondenten gaf aan het PEFC-label te kennen. Brochures blijken de voornaamste informatiebron te zijn, maar ook certificatie van de eigen bossen speelt hierbij een rol.



37% integreert PEFC-producten in eigen aankopen
Meer dan een derde van de Waalse lokale besturen gebruikt zelf PEFC-gelabeld producten (hout en/of papier). Dit betekent dat ze zich bij aanbestedingen beroepen op bedrijven die over het PEFC-Chain of Custodycertificaat beschikken. Intussen zijn er in België zo’n 400 bedrijven die PEFC-producten mogen commercialiseren. Het gaat hier onder andere om bosexploitanten, zagerijen, schrijnwerkers, houthandels, bouwondernemingen, maar ook papierfabrieken en drukkerijen. Wie bijvoorbeeld een brochure of rapport wil drukken op PEFC-papier, dient een beroep te doen op een PEFC-gecertificeerde drukker.



Uit de studie blijkt dat er vooral gelabeld hout geïntegreerd wordt in de aankooppolitiek. Bij duurzame houttoepassingen gaat het dan voornamelijk om bouwmaterialen, palen en omheiningen, speeltoestellen en stadsmeubilair.
Ook voor de interne en externe communicatie wordt vaak geopteerd voor duurzaam papier. Een kleine 30% van de Waalse lokale overheden koopt PEFC-gelabeld papier aan.

Ikzoekpefc.be onvoldoende gekend
PEFC Belgium reikt een handig instrument aan om een opzoeking te doen naar PEFC-gelabelde bedrijven en producten. Via de website www.ikzoekpefc.be kan in een muisklik de gewenste informatie gevonden worden. Uit de studie blijkt echter dat de zoekfunctie zo goed als niet gekend is (slechts 4 respondenten gaf aan hier gebruik van te maken). PEFC zal er dan ook alles aan doen om deze website bekender te maken en het gebruik en de inhoud ervan verder te optimaliseren.

Sensibilisering van de inwoners
Wat sensibilisering van de inwoners betreft, scoren de Waalse overheden niet zo goed. De grote meerderheid (78%) neemt geen enkel initiatief om de inwoners te sensibiliseren rond duurzaam hout- en papiergebruik. Zij die dit wel doen, doen dit aan de hand van informatieve teksten en brochures. PEFC stelt heel wat promotiemateriaal ter beschikking van de overheden. Info hierover via info@pefc.be.
Tal van Waalse steden en gemeenten hebben al een PEFC-certificaat voor hun bossen. Een goede opportuniteit om te communiceren over duurzaam bosbeheer!


Brochure voor lokale overheden
PEFC Belgium beschikt over een uitgebreide brochure bestemd voor lokale overheden, getiteld ‘Praktische gids voor de aankoop van duurzaam hout en papier’. De aanbestedende overheid vindt in de gids, naast achtergrondinformatie over duurzaam bosbeheer, vooral praktische tips om zelf aan de slag te gaan en de verschillende stappen om te komen tot een duurzame aanbesteding van gelabeld hout of papier.
Te raadplegen via de website van PEFC. Een papieren versie kan aangevraagd worden via info@pefc.be.

Ook interessant