Duurzaam Bouwen

PEFC maakt zich klaar voor EU Timber Regulation

Op 3 maart 2013 wordt een nieuwe Europese regelgeving (European Timber Regulation - EUTR) voor legaal hout van kracht. Deze regelgeving moet illegaal hout uit de Europese markt weren. Een PEFC Chain of custody-certificaat zal voldoen aan de eisen van de EUTR. 
 
De EUTR eist dat bedrijven die als eerste hout of houtproducten op de Europese markt brengen (zgn. operators) kunnen aantonen dat dit hout niet van illegale herkomst is.  Handelaars (zgn. traders) langsheen de bevoorradingsketen zullen opvolgingsinformatie moeten kunnen verschaffen over bij wie ze hun houtproducten aankopen en aan wie ze die verkopen. De EUTR heeft zowel betrekking op hout geproduceerd in de Europese Unie als hout geïmporteerd op de Europese markt. PEFC, het grootste label voor duurzaam bosbeheer wereldwijd, heeft haar standaard van de Chain of Custody (opvolging van het hout langsheen de verwerkingsketen) herzien om te voldoen aan de eisen van de EUTR. De draft van deze standaard wordt momenteel onderworpen aan een publieke raadpleging wereldwijd, waar iedere stakeholder aan kan deelnemen.
 
“Verwacht wordt dat PEFC-certificatie het verkozen middel zal worden voor elk bedrijf dat in regel wenst te zijn met de vereisten van de EUTR”, vertelt Ben Gunneberg, Algemeen Secretaris van PEFC Internationaal.

De voornaamste veranderingen in de herziene Chain of Custody-standaard zijn:
  • Uitbreiding van de definitie van controversiële bronnen zodat de specifieke EUTR-eisen erin opgenomen zijn, zoals in overeenstemming zijn met handels- en douanewetgeving bovenop de internationale, nationale of andere lokale wetgeving over bosactiviteiten.
  • Bijkomende informatie vereist voor alle nodige informatie van de wetgevende en regelgevende processen zoals de EUTR of the Australian Illegal Logging Prohibition Bill.
  • Het op één lijn brengen van het PEFC Due Dilligence System (DDS) en het EUTR-concept van verwaarloosbaar risico (negligible risk).
  • Het ontwikkelen van een formele claim om PEFC DDS-gecertificeerd materiaal te identificeren (PEFC DDS-certificatie is een integraal deel van de PEFC Chain of Custody-certificatie, maar kan eveneens apart toegepast worden)
  • Verhoogd gamma van verboden materiaal, inclusief conflicthout
Een recente beoordeling door PROFOREST, in opdracht van de European Timber Trade Federation, bevestigt dat bedrijven die beschikken over een PEFC-certificaat volledig in orde zullen zijn met de geldende regelgeving vanaf maart 2013, zoals vereist door de EUTR.