Wood Secrets is 400ste PEFC-gecertificeerd bedrijf

  BE   17 oktober 2013 Bron: PEFC Belgium
Wood Secrets is 400ste PEFC-gecertificeerd bedrijf
Hotel de Police in Charleroi
Het bedrijf Wood Secrets uit Sint-job-in-‘t-Goor, gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en plaatsen van hardhouten poorten en eiken bijgebouwen, mocht onlangs als 400ste Belgische bedrijf het PEFC-certificaat in ontvangst nemen. Dit certificaat (Chain of Custody) wordt uitgereikt aan bedrijven in de hout- en papiersector die werken met hout afkomstig uit duurzaam bosbeheer. “Deze certificatie kadert in onze langetermijnvisie over milieuvriendelijkheid”, vertelt zaakvoerder Ivan Van den Broeck.

De vraag naar PEFC-gelabelde producten stijgt zienderogen, zowel bij particulieren als bij professionelen en overheden. Bij bouwen en verbouwen bijvoorbeeld, wil de bouwheer garanties over de duurzame oorsprong van het hout, een garantie die een bedrijf met een PEFC-Chain of Custody-certificaat (CoC) kan bieden.

Intussen overschreed PEFC in België de kaap van 400 bedrijven. Wood Secrets, een bedrijf dat van een kleine schrijnwerkerij uitgroeide tot een onderneming die door middel van haar eigen engeneeringafdeling projecten van A tot Z kan begeleiden en afwerken, viel de eer van 400ste PEFC-gecertificeerd bedrijf te beurt. “Momenteel zijn wij uniek in België omdat we de gebouwen, gaande van eiken bijgebouwen tot appartementen en volledige woningen, via een eigen productie in Cross laminated timber (CLT) vervaardigen. Eén van de voordelen van het bouwen met CLT is de goede score van deze gebouwen op vlak van ecologie en lage energie”, legt Ivan Van den Broeck, zaakvoerder van Wood Secrets uit. Het behalen van een PEFC-certificaat was dan ook een logische stap. “Al de voordelen van bouwen met CLT zouden teniet worden gedaan als we roofbouw op het bosbestand zouden doen. Het zou niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook op economisch vlak zou dit betekenen dat we niet met een langetermijnvisie zouden werken”, legt hij uit.

Het bedrijf werkt enkel met PEFC-gecertificeerde leveranciers. “100% van ons verwerkte hout is PEFC-gecertificeerd, met een bevoorrading vooral uit Duitsland en Oostenrijk, dus lokaal. Wie niet over het PEFC-certificaat beschikt, kan dus niet leveren bij ons. Vermits onze leveranciers reeds het PEFC-certificaat hadden, was het voor ons niet zo moeilijk om ook het certificaat te behalen”, vult de zaakvoerder aan.

Wood Secrets merkt dat het verhaal van PEFC-gelabeld hout leeft in de bouwsector. “Vooral in de woningbouw beginnen de vragen van de consument te komen. Het valt ons op hoe graag ze naar hun vrienden en familie het ecologische voordeel ervan in de verf zetten”, vervolgt Ivan Van den Broeck. “De markt zal ook moeten evolueren naar een markt met meer gelabelde houtproducten om aan lange en duurzame houteconomie te kunnen doen. In het kader van eerlijke concurrentie, hoop ik dat het op termijn ook verplicht wordt”, besluit hij.

Het recentste pronkstuk van het bedrijf is het ‘Hotel de Police’ in Charleroi (zie foto), dat uitgevoerd werd in opdracht van het bedrijf Sibomat. Verder is er ook en groot project in Kuringen waarbij een verkaveling met 52 woningen en 14 appartementen in CLT wordt gebouwd.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo