Vastgoed

Niemand wil behekste villa

Twee jaar staat de witte villa in een dure wijk in New Delhi al leeg. De ene na de andere politicus kreeg het huis, dat eigendom is van de overheid, voor niets aangeboden. Zonder uitzondering bedankten ze vriendelijk. De reden: er rust een vloek op het huis.

Het huis heeft al twee keer toegeslagen. De eerste bewoner die het slachtoffer werd van de vloek was een hoge ambtenaar. In 1996 moest hij aftreden wegens een corruptieschandaal. De tweede was een minister. Hij kwam voortijdig te overlijden. Daarna was de reputatie van Shamnath Marg nummer 33 gevestigd en was er lang geen bewoner voor te vinden.

In New Delhi, waar politici met elkaar vechten om de mooiste ambtswoning te bemachtigen, is een klein aantal van dit soort imposante huizen waar niemand wil wonen, omdat ze behekst zijn. "Mensen zijn bang voor dit soort panden", zegt makelaar Sheikh Pervez Hamid.

De meeste van zijn klanten nemen een spiritueel adviseur mee op hun huizenjacht, zegt Hamid. Zij beoordelen huizen op de vorm, de ligging van de deuren en vooral het lot van de eerdere eigenaars. Voldoet het huis niet aan alle spirituele eisen, dan rest de verkoper geen andere keus dan de prijs drastisch te laten dalen.

Panden van de overheid zijn echter niet te koop. New Delhi staat vol met woningen die eigendom zijn van de staat, van krappe appartementjes voor spoorwegpersoneel tot koloniale villa's voor ministers. In het overbevolkte New Delhi zijn grote huizen zeldzaam. Ambtswoningen zijn dan ook de inzet van hoogoplopende ruzies tussen politici. Na iedere verkiezingen barsten deze conflicten los. Nieuw gekozen politici willen allemaal het mooiste huis, weggestemde functionarissen willen blijven zitten waar ze zitten. De roddelpers volgt de ontwikkelingen op de voet, en iedereen weet welke huizen moeten worden vermeden.

Er is het huis waar twee ambtenaren hun carrière voortijdig zagen eindigen. Er is het huis waar de legendarische bandietenleidster en politica Phoolan Devi is vermoord, en waar tegenwoordig haar geest rondwaart. Er is Shamnath Marg 9, waar diverse niet bijster fortuinlijke politici hebben gewoond.

Het huis op nummer 9 wordt nu bewoond door Arvinder Singh Lovely, minister in de regering van New Delhi. Hij is de enige die er durft te wonen. De klassieke villa heeft tal van sterke punten: een fraaie veranda, hoge plafonds, diverse open haarden en een ruime tuin. Op de vrije markt zou de huur gemakkelijk de 10.000 euro per maand halen.

Desondanks vragen velen zich af waarom Lovely er woont. "Ik heb collega's die zeggen dat ik een ander huis moet nemen." Lovely zegt niet te geloven in de praatjes over behekste huizen, maar even later zet hij uiteen waarom het wel meevalt met de vloek die op het huis rust: er hebben ook veel succesvolle politici gewoond.

Het meest gevreesde huis is en blijft nummer 33. Een bewoner is er sinds kort wel: de nieuwe plaatsvervangend gouverneur van New Delhi, B.L. Joshi, durft het aan. "Ik kom uit een arme familie, ik zou zelfs in een sloppenwijk kunnen wonen", zegt Joshi. Niet dat het huis daarop lijkt. Het heeft een grote tuin en slaapkamers voor zeven bedienden.

Op de vrije markt zou het 400 miljoen roepie waard zijn, schat makelaar Hamid, oftewel zo'n 7 miljoen euro. Zelfs de rijkste projectontwikkelaar zou dat bedrag er niet voor betalen, tenzij hij het huis kon slopen om op dezelfde plek iets nieuws te bouwen - en dat mag niet, want het staat op de monumentenlijst. Het gevolg: "Niemand zou het kopen."