Vastgoed

Nederlandse huizenmarkt zit op meerdere fronten vast

De huizenmarkt zit op meerdere fronten vast. Volgens journalist Wouter Smilde keren door deze vastzittende markt diverse consumententypes weer terug in de samenleving die er vroeger ook waren. Dat zijn: de deugdzame gezinsplanner, de (schoon)moeder, de thuiswoner, de forens, de baan- en liefdesklever en de emigrant.

Bij de deugdzame gezinsplanner wordt bedoeld dat mensen meer na gaan denken over hun leven en hun financiën. Meer mensen kiezen voor een hypotheek met zekerheid, zoals voor aflossingen binnen de NHG. Bij de (schoon)moeder hoort dat mensen weer terugkeren bij de ouders onder het dak. Dit kan komen door een verbroken relatie of door het ontbreken van woonruimte. De ouders vinden dit vaak fijn, omdat zij ruimte in huis over hebben en zo een oudedagsvoorziening kunnen regelen.

De thuiswoner is iemand die nog niet eens het huis uit is geweest, terwijl de forens niet verhuist omdat hij toch geen woonruimte kan vinden dichter in de buurt bij het werk. De baan- en liefdesklever houdt vast aan een huis, omdat het huis bij scheiding te weinig opbrengt en een restschuld overblijft. De emigrant ten slotte kiest voor het buitenland omdat daar meer te vinden is.

Gebaseerd op: Intermediair

Ook interessant