Vastgoed

Hypotheekmaatregelen vergroten problemen alleen maar

De komende hypotheekmaatregelen vergroten de problemen op de woningmarkt alleen maar. Dat is de mening van de Amsterdamse makelaar Vincent Kniep. Het verplicht aflossen van een deel van de hypotheek maakt het voor verkopers lastiger om een dure woning kwijt te raken, omdat nieuwe kopers aan strengere regels gebonden zijn.

De inperking van het maximale hypotheekbedrag is voor de cliënten van Kniep bovendien een extra drama, omdat er minder geleend mag worden. In Amsterdam kan dit grote gevolgen hebben, omdat er weinig betaalbaars te verkrijgen is voor een tweepersoonshuishoudens door de inperking. Dit is niet de enige maatregel die de huizenmarkt op slot zet. Zo is er ook al geen koopsubsidie meer, geen starterslening, zijn de rentevoorwaarden voor de Nationale Hypotheekgarantie verhoogd en is het maximale hypotheekbedrag verlaagd.

De verwachting is dan ook dat veel verkopen uiteindelijk spaak zullen lopen, omdat de kopers de financiering niet rond krijgen. Als mensen met een huis blijven zitten, dan is de kans ook groot dat er een restschuld blijft bestaan. Het probleem is verder ook niet dat er geen kopers zijn, maar dat de kopers een huis niet kunnen betalen door de hypotheekregels.

Gebaseerd op: de Volkskrant