Vastgoed

Nederlandse woningmarkt is zo slecht nog niet

De Nederlandse woningmarkt is zo slecht nog niet. Dat zegt Bob Maas, woningmarktspecialist bij de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens Maas is de Nederlandse woningmarkt aardig solide in vergelijking met andere landen. Zo is de markt hier minder zwaar getroffen dan andere markten in Europa.

In augustus 2008 zat de Nederlandse huizenmarkt op de top. Daarna zakten de prijzen met 7% in. In landen als Spanje, Groot-Brittannië en Ierland waren de prijsdalingen veel sterker. Omdat Nederland voor de crisis te maken had met prijsstijgingen, wordt hier nu op ingeleverd. Mede daardoor is de crisis hier minder hard aangekomen. Wat ook meespeelt is dat Nederland een echte doorstroomhuizenmarkt is. Daardoor is de markt weliswaar conjunctuurgevoeliger, maar omdat er niet veel nieuwbouw en bouwvergunningen zijn uitgegeven, bleef de schade enigszins beperkt.

Voor Spanje gold dit niet, omdat hier veel nieuwbouwprojecten werden gelanceerd zonder dat er al kopers voor waren. Verder is de Nederlandse woningmarkt beschermd gebleven door de Nationale Hypotheek Garantie, de hypotheekrenteaftrek en het geringe aantal gedwongen verkopen door het sociale vangnet.

Gebaseerd op: de Volkskrant