Nachtkastjes: van praktisch tot voor de sier

3 november 2022 Bron: Bouw & Wonen
Nachtkastjes: van praktisch tot voor de sier
Een onmisbaar meubel in de slaapkamer: het nachtkastje. Ze bestaan in oneindig veel varianten, van grote kasten tot een simpel krukje. Het is in ieder geval prettig om iets kwijt te kunnen naast je hoofdkussen; als er maar een telefoon en een boek, of een stapel, en een nachtlampje op passen.

Hoge nood

Waar je een nachtkastje tegenwoordig bijna voor de sier zou kunnen neerzetten Ė het kan natuurlijk ook gewoon extra plek creŽren voor een vaas met bloemen of een mooie kandelaar Ė vindt het zijn oorsprong in een vooral praktische functie. Voordat er toiletten bestonden die je door kon trekken, stond er namelijk steevast een po op een tafeltje naast het bed. De meeste ouderwetse nachtkastjes hadden een la en vaak ook een afgesloten opbergruimte.

Minimalistisch of opvallend

Bij het inrichten van de slaapkamer is het nachtkastje een belangrijk element. Als je eenmaal een stijl hebt gekozen voor de slaapkamer, wil je natuurlijk ook dat het nachtkastje helemaal past in het geheel. Gelukkig is er voor iedere stijl wel iets te vinden. Van minimalistische kubussen tot uitgesproken kasten met decoratieve stijl.

Slaapkamertrend

Voor wie echt niet weet waar hij moet beginnen bij het uitzoeken van een nachtkastje, met de volgende trends kun je bijna niet de fout in gaan.

Minimalistisch

Niets mis met praktisch. Minimalistische smalle nachtkastjes passen in ieder sober interieur, maar ook als je een wat meer uitgesproken stijl hebt zal een minimalistisch nachtkastje niet misstaan; niet zo schreeuwerig, maar gewoon een kast naast je bed. Vaak een simpel ontwerp en een neutrale kleur.

Rustiek of shabby chic

Heb je een iets warmere sfeer in de slaapkamer, kun je gerust een rustiek nachtkastje neerzetten. Vaak van wat donkerder, geleefd hout, een antiek, of antiek-look meubel past helemaal in deze stijl.

Scandinavisch

In het verlengde van minimalisme ligt de Scandinavische stijl. Erg in opkomst de afgelopen jaren, eenvoudig maar stijlvol en zonder dat het saai wordt. Natuurlijk zijn er dan ook Scandinavische nachtkastjes in overvloed, en is er altijd wel ťťn die precies voldoet aan waar je naar op zoek bent.

De perfecte toevoeging

Kortom, of je het nachtkastje nu neerzet voor die stapel boeken of eigenlijk gewoon omdat je het mooi vindt, het meubel zal niet snel verdwijnen uit de slaapkamer. Kies een nachtkastje dat helemaal past bij jouw stijl en het zal de perfecte toevoeging aan de slaapkamer zijn.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo