Architectuur

Moderne architectuur uit afvalmateriaal

Er zijn drie manieren om echt duurzaam te bouwen: het renoveren van bestaande woningen, het bouwen van huizen met bouwmaterialen waarvan de productie minder of geen energie kost, en tenslotte het bouwen van huizen met materialen die op de afvalhoop dreigen te belanden. Lowtechmagazine.be, gespecialiseerd in duurzame technieken, ging dieper in op deze laatste mogelijkheid.

Een modern huis bouwen kost veel energie. Het grootste deel daarvan zit in de productie en het transport van de bouwmaterialen: staal, beton, glas, baksteen. Omdat de energiekost van de bouw van een huis veel groter is dan het jaarlijkse energieverbruik (verwarming, koeling en elektriciteits-verbruik) duurt het vele tientallen jaren alvorens een energiezuinig huis een effectieve energiebesparing oplevert.

Een aantal architecten heeft daar iets op gevonden: ze gaan in de buurt van de bouwplaats op zoek naar afgedankte materialen en ontwerpen vervolgens het nieuwe huis volledig op basis van wat ze hebben kunnen vinden. Bouwen met afvalmateriaal dus, maar het resultaat ziet er allesbehalve armoedig uit.

De energie die wordt geïnvesteerd in een nieuw huis wordt nog groter als er eerst op dezelfde plaats een oud huis wordt afgebroken. Niet alleen kost de afbraak zelf energie (voor het bedienen van de sloopmachines en het afvoeren van het afbraakmateriaal), bovendien gaat alle energie verloren die in de bouw van het oude huis werd geïnvesteerd. Een oud huis afbreken met het argument dat het nieuwe huis minder energie verbruikt, houdt dan ook geen steek. Het duurt tot een halve eeuw voordat het nieuwe huis effectief een energiebesparing realiseert, en veel moderne architectuur valt voor die tijd al uit elkaar.

Lees verder op Architectura.be