Mei tuinmaand: hoe neem je deze maand de tuin onder handen?

Bron: Bouw & Wonen
Mei tuinmaand: hoe neem je deze maand de tuin onder handen?
Wie zijn tuin goed wil onderhouden is het hele jaar door aan de slag. De winterperiode is bijvoorbeeld het ideale moment om de tuinhekjes en schuttingen te repareren, maar ook de planten hebben dan vaak extra onderhoud of bescherming nodig. In maart kan je reeds een aantal plantjes planten. Mei is echter de maand waarin je echt de handen uit de mouwen moet steken. Handig, net nu de verlengde weekends voor de deur staan. In dit artikel focussen we op wat je deze maand al allemaal kan doen.

Voorbereiding op het echte werk

Mei is de maand waarin je start met de voorbereiding van het tuinonderhoud. Begin dus nu al een tuintas aan te leggen met daarin zeker een onkruidsteker, snoeischaar en een plantschopje. Denk ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen of veiligheidsschoenen. Het is wel belangrijk dat je de juiste veiligheidsschoenen koopt. Wij geven daarbij de voorkeur aan waterdichte veiligheidsschoenen met een veiligheidsneus en een ondoordringbare zool (S3). Deze stevige veiligheidsschoenen zijn wat ons betreft een aanrader. Ook kniebeschermers vinden we handig om nu al in huis te halen. Koop ten slotte de plantenringen, plantensteunen en haal de nodige grond- en meststoffen in huis.

Door de coronacrisis zijn veel winkels momenteel niet geopend, dus misschien kan je niet naar je favoriete winkel. Weet dat alvast de Aveve-winkels die voldoende (dieren)voeding verkopen geopend zijn. Daar kan je dus perfect terecht voor je grond- en meststoffen. Wat persoonlijke beschermingsmiddelen betreft zal je online op zoek moeten gaan naar een leverancier. Onder andere bij engelbert strauss kan je nog steeds terecht voor alle PBM-benodigdheden.

Klusjes in en om de tuin

Op vlak van tuinaanleg valt er deze maand al heel wat te doen. Vriestemperaturen zijn ondertussen echt wel hoogst uitzonderlijk, dus je kan al zeker een aantal regentonnen plaatsen. Ook het installeren van een watergeefsysteem kan je perfect deze maand al doen, terwijl je ook al meteen een plek voorziet voor je composthoop. Die zal je de komende maanden goed kunnen gebruiken. Sluit het water opnieuw aan en maak je tuinslang en sproeiers alvast gebruiksklaar.

Je kan de tuinset en de tuindecoratie alvast een onderhoudsbeurt geven. Schrob ook alle poten goed schoon vooraleer je ze gaat gebruiken. Het is nu eveneens het ideale moment om de schuur of berging eens grondig op te kuisen. Wat je zeker niet mag vergeten is om de grond met zwarte folie af te dekken als je binnenkort wenst te zaaien. Zo zorg je ervoor dat de grond al goed is opgewarmd.

Planten en zaaien in mei

Mei is de ideale maand om je grond los te spitten en het onkruid te verwijderen. Je kan nu perfect al heiligenbloem en bodembedekkers zoals de goudaardbei planten. Voor een knolbegonia of een Abessijnse gladiool wacht je beter tot het einde van de maand of zelfs tot begin mei. Voor het zaaien wacht je tot de grond goed is opgewarmd. Als je begin mei de grond afdekt, kan dat in principe al rond de derde week van mei. Houd natuurlijk wel steeds rekening met de actuele weersvoorspellingen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo