Meer sfeer in huis door het plaatsen van ledstrips

Bron: Bouw & Wonen
Meer sfeer in huis door het plaatsen van ledstrips
Dankzij de gloeilamp konden de mensen voor het eerst genieten van kunstlicht op basis van elektriciteit. Die gloeilamp bestaat ondertussen al meer dan 100 jaar, maar is ondertussen niet meer verkrijgbaar in de handel. Opvolgers waren de halogeenlamp en de spaarlamp, maar zelfs die zijn ondertussen achterhaald en vervangen door de ledlamp. Voordelen van de ledlamp zijn een lager verbruik en een langere levensduur. Vandaag is iedereen al overtuigd van deze vooruitgang en hebben de meeste mensen de overstap al gemaakt. Maar met led kan veel meer gedaan worden dan alleen maar spotjes of namaak gloeilampjes maken. Een heel mooie toepassing is de led strip.

Van kerstversiering tot sfeerverlichting

De ledstrip is eigenlijk een lange streng van kleine leds in een soort plastic omhulsel. Ledstrips worden heel vaak gebruikt voor kerstverlichting. Maar eigenlijk heeft de led strip veel meer mogelijkheden.

Vooral voor sfeerverlichting is de led strip een mooi alternatief. Zo kan je met indirect licht aan de randen van de muur en het plafond of onder de kasten een rustige sfeer creëren. Het beste effect wordt meestal bekomen met warm wit led licht. Je kan ook voor kleur gaan, maar dat kan snel te veel overheersen.

Directe verlichting

Ook voor directe (of spot-) verlichting kan je ledstrips gebruiken. Bijvoorbeeld in de keuken wil je sterk licht boven het werkblad. Je kan bijvoorbeeld een plaat van mat glas boven het aanrecht hangen, met een ruimte erboven waar de ledstrip geplaatst wordt. Het licht schijnt dan door de glazen plaat, waardoor het minder scherp is als je ernaar kijkt, maar toch voldoende licht geeft waar je het graag hebt.

Romantisch

De slaapkamer is ook een uitgelezen plaats om aan de slag te gaan met ledstrips. Voor de gewone verlichting kan je nog steeds de centrale lamp of spotjes gebruiken, maar op momenten dat je liever een romantische sfeer oproept, kan je de ledstrips gebruiken. Kleuren kan je hier kiezen naar eigen smaak. De RGB-ledstrips kunnen veel verschillende kleuren aan en kunnen op elk moment aangepast worden aan de smaak van de dag. Ze zijn meestal ook dimbaar.

Buiten

Ledstrips zijn ook heel geliefd in de tuin. Je kan er heel mooie accenten mee leggen. Hierdoor kan je nog meer genieten van de tuin, zelfs als het vroeg donker wordt. Let er wel op dat je buitenshuis de geschikte ledstrips gebruikt. Deze moeten uiteraard volledig waterdicht zijn en ook waterdicht aangekoppeld worden.

Neem voor het kopen van led strips goed in acht waar de je led strip voor wilt gebruiken. Let op de lengte, stevigheid, waterdichtheid en zorg er zeker voor dat je de juiste controllers of dimmers erbij neemt. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het resultaat.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo