Verlichting

Breng licht in de duisternis

Breng licht in de duisternis
Nu stilaan de donkere maanden van het jaar aanbreken, is de tijd gekomen om er eens bij stil te staan hoe we onze woning mooi kunnen verlichten. Aangezien we maar beperkt zonlicht binnen krijgen, is de juiste verlichting onontbeerlijk om een goed gevoel te creëren in huis.

De ideale verlichting voor de donkere dagen

Woningverlichting is heel sterk afhankelijk van de ruimte die verlicht moet worden en de functie die de ruimte heeft. Het spreekt voor zich dat je de badkamer heel anders verlicht dan de keuken, de living of de slaapkamer. Het is aangewezen om niet zomaar lukraak lichtpunten te voorzien, maar eerst goed te bekijken wat we willen doen in de ruimte die we gaan verlichten, bijvoorbeeld TV kijken, lezen, eten, koken. Met een plannetje van de woning bij de hand, kunnen we een mooie indeling maken van de zones die elk hun eigen verlichting nodig hebben.

Hierbij maken we een onderscheid tussen 3 verschillende soorten verlichting, namelijk algemene verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

Algemene verlichting

Onder algemene verlichting verstaan we de basisverlichting die we kunnen bedienen met de hoofdschakelaar van die ruimte. De bedoeling van deze basisverlichting is om een gelijkmatige, aangename verlichting te voorzien bij het betreden van de ruimte. Dit wordt meestal bereikt met inbouwspots of enkele centrale plafondlampen.

Accentverlichting

De accentverlichting noemen we ook taakverlichting. Deze verlichting is nodig voor specifieke taken zoals bijvoorbeeld lezen en schrijven, waarbij we een krachtigere lichtbron nodig hebben. Boven de eettafel hebben we nood aan specifieke verlichting. Hanglampen worden het meest gebruikt voor deze toepassing. Ze zijn niet alleen praktisch, maar kunnen ook een mooie eyecatcher zijn centraal boven de tafel. Kijk eens naar de hanglampen bij Goossens Wonen en Slapen om leuke ideetjes op te doen. Dimbare lampen geven hierbij nog meer flexibiliteit wanneer de eettafel ook gebruikt wordt als werktafel of spelletjestafel.

Voor de leeshoek of het bureau zijn er nog andere specifieke lampen die zeer flexibel zijn om het licht nog beter te kunnen richten.

Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kan je tegemoetkomen aan de verschillende gemoedstoestanden. Hiervoor kan je gebruik maken van kaarsen, staande lampen, indirect licht via ledstrips en dergelijke meer. Kortom, de mogelijkheden zijn legio en aan te passen aan ieders smaak. Zoals eerder gesteld, vooraf goed nadenken over de indeling en het nut van de beschikbare ruimtes is de eerste en belangrijkste stap.

Ook interessant