Tips voor het kiezen van de perfecte hanglamp

Bron: Bouw & Wonen
Tips voor het kiezen van de perfecte hanglamp
Verlichting kiezen, hoe doe je dat? Verlichting is tegenwoordig veel meer dan een simpele lamp die een ruimte verlicht. Lampen zijn onderdeel geworden van een bepaalde interieurstijl. Of je nu een industrieel interieur hebt, een moderne look of juist een klassieke stijl; de juiste lampen kunnen je interieur aanvullen of afbreken. Hoe mooi je de woning ook inricht, zonder de juiste verlichting blijft het sfeerloos en kil. Om je de speurtocht naar de perfecte hanglamp iets gemakkelijker te maken, hebben we hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Kies de soort verlichting

Ben je op zoek naar een lamp voor in de hal die simpelweg de hal verlicht, dan ben je op zoek naar basisverlichting. Heb je een lamp nodig voor de gezellige avonden bij de eettafel, dan is het sfeerverlichting dat je zoekt. Of misschien wil je een accent leggen op een bepaald onderdeel in de woning; dan ga je op zoek naar de juiste accent verlichting. Mocht je nu twijfelen, bekijk hier alle hanglampen en zie welke categorie lamp het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Bepaal je interieurstijl

Mocht je nu bij het inrichten van je woning niet direct een bepaalde interieurstijl in gedachten hebben gehad, kijk dan eens goed om je heen naar alle ditjes en datjes die je inmiddels verzameld hebt. Welk materiaal komt het meeste terug in je woning, welke kleuren zijn het meest toonaangevend en wat zijn de favoriete items in je huis? Gebruik je veel hout dan neigt jouw woning wellicht naar een landelijke stijl. Gebruik je veel basiskleuren en strakke design items, dan kom je dichterbij een moderne inrichting.

Tips voor het kiezen van de perfecte hanglamp

Locatie

Waar komt de lamp te hangen? Ben je op zoek naar meerdere hanglampen voor het algehele lichtplan in je woning, of ben je op zoek naar iets specifieks? Als je een lamp boven de eettafel nodig hebt zal je namelijk in andere opties gaan zoeken dan wanneer je een lamp voor de hal, slaap of woonkamer nodig hebt. Iedere ruimte heeft zo zijn eigen behoeften en benodigdheden wanneer het gaat om sfeer- of functie verlichting. Bepaal dus vooraf waar de lamp komt te hangen. Op deze manier weet je ook precies welke lamp er in die bepaalde ruimte past.

Budget bepaling

Voordat je op lampen jacht gaat is het verstandig een maximum budget vast te zetten. Op deze manier voorkom je over betaling voor die ene super unieke lamp die eigenlijk niet zo goed bij je wensen en behoeften past. Daarbij beperkt een maximum budget ook de keuzemogelijkheden, wat het zoeken en het uiteindelijke beslissen weer gemakkelijker maakt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo