De verschillende soorten verlichting in de keuken

17 december 2018 Bron: Bouw & Wonen
De verschillende soorten verlichting in de keuken
Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken denk je aan allerlei dingen. Het materiaalgebruik, de opbergruimte, de kleuren en de apparaten. Maar vergeet je niet iets heel belangrijks? In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over de verschillende soorten verlichting in de keuken. Een essentieel onderdeel waar soms te weinig aandacht aan wordt besteed.

Basisverlichting in de keuken

Bij het bepalen van de keukenverlichting begin je altijd bij de basisverlichting. Deze verlichting moet de hele ruimte gelijkmatig belichten. Hiervoor kies je meestal een plafondlamp die midden in de keuken komt te hangen. Plaats een dimmer op deze basisverlichting om het om te toveren tot sfeerverlichting. Hier vertellen we later in dit artikel nog meer over. Je kunt ook meerdere inbouwspots laten plaatsen in het plafond als algemene verlichting.

Accentverlichting in de keuken

Met accentverlichting zet je een specifiek element of een deel van de ruimte letterlijk in de spotlight. Het is dus zowel functioneel als sfeervol licht. Het hangt vooral af van de sterkte en kleur van de lamp. Opbouwspots zijn erg geschikt als accentverlichting. Ze zijn namelijk flexibel en je kunt de richting van het licht zelf bepalen.

Werkverlichting in de keuken

Werkverlichting (ook wel taakverlichting genoemd) is onmisbaar bij het aanrecht. Het licht zorgt ervoor dat je alles goed kunt zien als je aan het snijden of koken bent. Deze verlichting is vooral functioneel en valt niet op. Laat een paar inbouwspots verwerken in de keukenkastjes voor een strak resultaat. Kies voor duidelijk wit licht voor het beste zicht.

Sfeerverlichting in de keuken

Een keuken is niet alleen een ruimte om eten klaar te maken, maar ook om gezellig samen te komen. Een beetje sfeerverlichting is daarom niet overbodig. Koop lampen met warm licht voor een knusse sfeer. Je kunt ook de basisverlichting dimmen voor een zachtere uitstraling. Of wat dacht je van LED strips onder de keukenkastjes voor een moderne look? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Stijl van de keukenverlichting

Naast de functie is ook de stijl van de keukenverlichting heel belangrijk. Het kan een mooi geheel vormen met de rest van je keuken en interieur. Hou je van een industriële en stoere stijl? Kies dan voor een grote metalen plafondlamp. Voor een romantische sfeer kun je uitpakken met een kroonluchter. Vergeet daarnaast niet om de eetkamer bij de keuken te betrekken. Gebruik verlichting in dezelfde stijl of in dezelfde kleur. Op deze manier loopt alles mooi in elkaar over.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo