Nieuwbouw

Luchthaven van Kutaisi (Georgië) opgeleverd

De nieuwe luchthaven van de Georgische stad Kutaisi is opgeleverd. UNStudio heeft het volledige vliegveld ontworpen, van de terminal tot het omringende landschap. Binnen twee jaar moet Kutaisi International Airport een miljoen reizigers per jaar gaan verwerken. UNStudio ontwierp naast de genoemde onderdelen de verkeerstoren, de landingsbaan, kantoren, een meteorologisch station en een plan voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen. De architectuur van het terminal gebouw is gebaseerd op het idee van een ‘gateway’, met een heldere lay-out binnen een beschermend gebouw.

De twee belangrijkste details van het gebouw zijn de ‘rode hoek’ in het exterieur en de ‘paraplu’-constructie aan de binnenkant. De hoek is het meest herkenbare onderdeel van de terminal en een knooppunt, terwijl de paraplu als een soort rotonde voor de verkeersstromen fungeert. Het omringt een patio voor vertrekkende passagiers.

De terminal is tevens bedoeld als een ‘lobby’ voor Georgië, met onder meer een plek waar werk van kunstenaars uit dat land worden tentoongesteld. De iets verderop staande, 55 meter hoge verkeerstoren en het bijbehorende gebouw met kantoren en ondersteunende functies moeten de terminal qua ontwerp complementeren.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant